332 bilder är inte mycket. Inte mycket alls.

Vi pratar närproducerad mat, längtar efter surdegsbakat bröd, köper kokböcker, googlar recept och piffar våra kök. Och lik förbaskat slänger vi 30% av all mat som produceras. Vad driver oss till det och vilka vanor och ovanor dras vi med? Under ett helt år fotograferade jag all mat, varenda liten vitlöksbit, brödkant och överbliven pizzaslice som jag och min familj kastade bort. Det hela dokumenterades och diskuterades på Instagramkontot @soosadtoseeyougo Diskussionerna kring matsvinn blev till en viktig del av själva projektet.
Undersökningar visar att den största delen av all mat går förlorad slängs just i hemmen och många menar att ett förändrat beteende behövs. Organisationer som Eat med Gunhild Stordalen samt flera andra konsumentorganisationer och företag verkar för ökad medvetenhet och idag diskuteras problemet livligt.
Under projektets gång blev det som en sport att slänga så lite som möjligt och helst slippa publicera några bilder alls. Men nu blev det över 300 stycken. Många kan tyckas, men egentligen är det väldig väldigt få. Under året fick jag flera smarta tips och fick damma av en hel del gamla husmorsknep. Att tänka efter redan i affären så att man inte handlar för mycket, ha bättre ordning i kylskåpet med fler genomskinliga glasburkar, samt att frysa in saker snabbt blev saker som förenklade för mig.
Mängden bilder är intressant och vid en första anblick är det vackert. Ett färggrant kollage. Men går man närmre blir bilderna äckliga och visar en rad misslyckanden. Samtidigt är kanske det mest intressanta med projektet de bilder som inte fotograferades. Det som räddades.
Läs mer om projektet och se alla bilder på Instagramkontot.
Utställningar
Bilderna ställdes för första gången ut på Fotografiskas höstsalong 2017. Under sommaren 2018 visas de på Naturum Store mosse i Småland och hösten 2018 på naturum Falsterbo i Skåne.
Hösten 2019 visas de på Nordens hus på Färöarna.
Back to Top