Hej och välkommen
Jag är illustratör med många år som AD på reklambyrå och en hel del konst i bagaget. En skön och kreativ blandning.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
Bland mina kunder finns diverse företag, reklambyråer, tidningar och bokförlag.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
I bloggen här intill visar jag skisser, inspiration och skriver om saker som händer mig om dagarna. Du kan även titta på min portfolio hos Popill och om du vill får du gärna slå mig en pling eller komma över på en fika eller två.
Blobb i sidospalt2
Portfolio_mini


Illustration
Kunder
Kundlogotyper

Sajter där jag finns
Illustrationmundo
Behanche
illustratorcentrumKöp en bok eller två
Tre böcker där jag fått förmånen att rita. Klicka på bilderna för att se mer.
Vägens folk omslag fri liten
Gud det är jag framsida LR

Kategorier i bloggen

Kreativ utflykt

I fredags styrde vi kosan mot Stockholm jag och några kreativa vänner. Batteri bjöd in till Creative Day och en rad intressanta föreläsare som bjöd på livsvisdomar och galenskaper.

IMG_1500-LR


Fredrik Markus, CD höll en vild och spännande föreläsning om olika devices. Han pratade om nutid och framtid inom hur vi tar till oss information på webben. Detta blandat med om hur viktigt det är att våga tänka stort och bortom det som finns idag. Anna Romson, AD för bla Nygårdsanna och Alecta, pratade varmt och fint om det enkla i att inte krångla till det. Hennes tes var att man skall lära känna kunden och ”Hitta - hitta inte på”. Kjell Dahlin, pratade om hur ett varumärke aldrig blir starkare än dess medarbetares handlingar och beteenden. Mattias Åkerberg copy pratade om sin bok ”Sälj det med ord” och vikten av att skriva det man vill säga och inte krångla till det. Och avslutningsvis grafiska formgivaren Nille Svensson som verkligen tyckte om när man krånglar till det! Han pratade mycket om fascinationen inför det dolda, underliggande - det som han kallade för puzzle. Fantastiskt inspirerande blandning på kreatörer!


Bookmark and Share

|

Illustrationsinspiration

Var på möbelmässan i Stockholm i förra veckan och inspirerades till allt möjligt. Fantastiskt fina färger och former ledde till en positiv overload i inkanalen på hjärnan. :-)
Min kompis och kollega Kumvana Gomani ställde ut sina superfina reko-smycken på den delen av mässan som anordnades av DesignBoom. Där köpte jag också en cool pennhållare från Hotel of Things. En opraktisk måste-ha-pryl för en illustratör.

Pennhållare_6614


Just nu gillar jag att ”Picture of the Years” pris till årets bästa fotograf går till DNs fotograf Paul Hansen. Stämningsmättade bilder med vackra färger och snygga kompositioner.

Gillar även den här makalöst snygga videon av Arno Bruderer från Schweiz.

Lumitectura from barno on Vimeo.

|

Samtal

Önskar att jag kunde åka till Stockholm i morgon och vara med på Svenska tecknares samtal om upphovsrätt. Ett ämne som jag skulle vilja lära mig mer om, men just nu så pressar jobbet på och jag måsta hinna med att leverera en hel del prylar innan januari kommit till sin ända. Har många spännande saker på gång och har äntligen kommit vidare lite i mina drömmar att få till en barnbok. Nu har jag i alla fall skrivit ner två små berättelser för barn. Snart träder det väl några små ansikten i mitt huvud eller på ett papper.

Och så ska jag försöka kränga iväg några bidrag till tävlingen KOLLA. Vore kul att få vara med att tampas med hjältarna inom svensk illustration. Känner inte riktigt att jag är där än, men övning ger färdighet. Och tålamod har jag rätt så gott om.
|

Om att tänk vilt, fritt och över gränsen

Under lång tid har jag tänkt att jag skulle få med mig några kompisar på en resa till Dublin. Hade hittat en inspirationshelg för kreatörer då jag skulle få möjlighet att träffa några av mina gamla inspiratörer bl.a. James Jean och House Industries. Av olika orsaker valde vi att ställa in denna resa och jag försöker nu i stället unna mig lite inspiration på hemmaplan.

I fredags var jag på en vansinnigt spännande föreläsning som anordnades genom KRUT-nätverket som jag är en del av. För några år sedan startade sveriges första konstbyrå och jag kom ihåg att jag då tyckte att det lät spännande men har inte hört så mycket av det sedan dess. En av initiativtagarna var Linda Nordfors och henne fick jag nu förmånen att träffa och lyssna till. För mig som under en tid gått i funderingar kring inom vilka gränser man kan arbeta som illustratör och vad som är gränsern mellan konst och illustration och mellan konst och reklam så var denna föreläsning en riktig boost. Linda arbetar med konst utifrån konstnärliga perspektiv men ser efter idéstadiet till att hitta finansiärer bland de stora varumärkena. Hon kallar själv sin konstinriktning för Brandism och säger att ”Kommersialism har för mig varit vägen till konstnärlig frihet”. Snyggt, smart och spännande!

Och så var jag i gårkväll tillsamans med andra från Svensk Form hemma hos paret Lars och Ingela Agger. Ett väldigt rart, innerligt och kreativt konstnärspar utanför Örebro. Inhysta i den gamla skolan och i baptisternas gamla väckelsekapell skapar de teater, konsertkvällar, måleri, skulptur, fantastiska tankar och fantasier. Vi bjöds på hembakt bröd och te. Fick höra kapellets historia och lite om vad som händer där idag. Sedan visades vi runt i ateljéer och snickeri. Fantastiskt. Så vackert och vilka underbara människor.
Blev väldigt inspirerad av deras sätt att måla. Påminner på många sätt om mitt eget sätt att arbeta. Målar lite grand. Låter den stå några dagar. Målar lite till. Målar över allt. Målar lite nytt. Målar över lite grand och så plötsligt finns det där. Det där som man inte för sin värld skulle kunna skissa fram. Det händer där och då. Gudomligt. Vackert. Om att återanvända något gammalt. Till något nytt.

Agger_20090922208Agger_20090922204Agger_20090922200

|

Intensivt dygn i Stockholm

Klockan ringde tidigt, alldeles för tidigt för min smak. Men med barn som vaknar tidigt är jag tyvärr härdad. Workshop i storytelling och tävlingen KOLLA väntade.

Svenska tecknares kontor i Stockholm. Anspråkslöst, men fyllt av desto intressantare människor. Idag var vi 15 illustratörer och grafiska formgivare som ville lära oss med om berättande. Mats Rehman är gammal tecknare som nu har berättandet som yrke. Med hans hjälp fick vi öva oss i att bryta ner barriärer som hindrar oss från att våga berätta och lära oss om byggstenarna i en bra berättelse. Jag som gärna skrev berättelser förr men inte gjort det på länge fick nu inspiration till att göra det igen.

Seminarium

När jag berättat färdigt knallade jag iväg till Färgfabriken där Svenska tecknare anordnade KOLLA! för sjunde året i rad. KOLLA! är en tävling för grafiska formgivare och illustratörer och ett evenemang som jag hållit ögonen på under några år. Nu fick jag vara med och uppleva det. Många av de illustratörer och formgivare som jag ser upp till fanns där.
David Shrigley föreläste och jag gillade många av hans underfundiga betraktelser. Text, diagram och taffliga illustrationer. Formgivarduon Hjärta Smärta, som jag gillar skarpt sedan tidigare hade gjort videointervjuer med Paula Sher och Maira Kalman i New York. Detta i sökandet efter kvinnliga förebilder och föregångare inom grafisk design och illustration. Den senare fattade jag tycke för. Kloka tankar och snygga illustrationer. Läs mer om henne här.

KOLLA

Det är svårt att tävla med saker som i bedömandet handlar så mycket om individuellt tycke och smak. Hur som helst så gillade jag många av de nominerade bidragen och tyckte att de olika ”jurysarna” gjort ett bra jobb. Bidrag som jag fastnade speciellt för var gjorda av Camilla Engman, Byggstudio, Sara Lundberg, Annika Sköld, Jesper Waldersten, Conny Lindström. Se de nominerade och vinnarna här.

Nästa år vågar jag nog skicka in några egna saker. Läskigt!

Collage

|

Samtal i Stockholm

Tåget susar fram genom ett mörkt Sverige. Ljuspunkter kommer och försvinner snabbt igen. Jag reser mellan Stockholm och Örebro.

Det utlysta ämnet på eftermiddagens samtalskväll intresserade mig. ”Kan man vara både illustratör och konstnär?” För var går egentligen gränsen mellan konst och illustration? En fråga som jag själv ställt mig många gånger. Ämnet debatterades av Katarina Sjögren från Chrystal Palace, Jonas Kleerup från galleri Jonas Kleerup och Emma Åkerman som är illustratör och konstnär.

Illustrationens plats som någonting lite mindre fint än konst belystes och galleristerna förklarade svårigheter med att vara en trovärdig konstnär i fall man samtidigt arbetar med kommersiella produkter. Jonas Kleerup pratade om att vårda sitt varumärke och fundera över vilka eller vad man vill förknippas med. Han har själv ställt ut flera konstnärer som arbetar med illustration och kommersiella budskap bl. a. Dennis Eriksson som tecknar allt Halebops material. Han har även ställt ut Ragnar Perssons verk. En konstnär och illustratör som arbetar med tröjtryck, fanzines och måleri i en härlig blandning.
Emma Åkerman förklarade att hon inte hade någon klart uttänkt strategi eller mål med sin balansgång mellan konst och illustration. Hennes barnboksillustrationer och subtila konstteckningar har helt olika uttryck och jag tycker att hon lyckas väl med att bemästra båda uttrycksformerna.

En av sveriges intressantaste tecknare, Jockum Nordström säger sig själv vara konstnär och har en bakgrund som illustratör på DN. Och detta gav en tanke på att det kanske är mer accepterat inom konstvärlden att man arbetar som konstnär och illustratör, såvida man gör det för redaktionella texter. Men för att hålla fast vid den klassiska konstnärsbilden så sa Karina Sjögren, med ett litet leende att helst ska man som konstnär arbeta med konst och möjligtvis ha ett jobb på Pressbyrån eller som städare. Kanske återigen detta med trovärdighet. När man väl uttrycker sig så är det konstnärligt.

Själv så hoppas jag innerligt att jag likt Emma Åkerman ska kunna kombinera de två. Jag tycker att båda är väldigt roliga och har många beröringspunkter. Och faktiskt kan berika varandra.
|