Hej och välkommen
Jag är illustratör med många år som AD på reklambyrå och en hel del konst i bagaget. En skön och kreativ blandning.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
Bland mina kunder finns diverse företag, reklambyråer, tidningar och bokförlag.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
I bloggen här intill visar jag skisser, inspiration och skriver om saker som händer mig om dagarna. Du kan även titta på min portfolio hos Popill och om du vill får du gärna slå mig en pling eller komma över på en fika eller två.
Blobb i sidospalt2
Portfolio_mini


Illustration
Kunder
Kundlogotyper

Sajter där jag finns
Illustrationmundo
Behanche
illustratorcentrumKöp en bok eller två
Tre böcker där jag fått förmånen att rita. Klicka på bilderna för att se mer.
Vägens folk omslag fri liten
Gud det är jag framsida LR

Kategorier i bloggen

Miljövänlig illustration

Om vi åker buss så blir naturen glad och Örebro läns landsting ville ge naturen en kram. De utmanade sina anställda i några olika tävlingar på webben och vinsten var i form av busskort. NPP reklambyrå fixade kampanjen och jag fick teckna.

Länstrafiken glob hela

Länstrafiken miljötävling i iPad 3

|

Grön belysning

Belysningsföretaget Zalvo vill erbjuda sina kunder energibesparande belysningslösningar. Jag fick uppdraget att teckna karaktärer och ikoner till deras lansering. Via reklambyrån Wonderville och AD Magnus Berg.


Zalvo blad
Zalvo lampor 1
Zalvo lampor 2

|

Vattenkarta

Vattenkarta LR

Länsstyrelsen i Västmanlands län har ett omfattande arbete inom området vatten. De ville skapa sig själva en bra översikt över alla sina insatser och bli lite peppade i allt bra som de gör. Jag fick hjälpa dem med illustrerandet och så här vart det. Tydligt, enkelt och färgglatt. Tack till Ina och de andra för ett roligt jobb.


Vattenkarta LR närbild 2

Vattenkarta LR närbild

|

Galen utställning för barn

Illustration dagvattendamm LR

Om en vecka sisådär öppnar en utställning på Tekniska kvarnen i Örebro. Det är en helt galen och vild upptäckarutställning för barn och vuxna. Den handlar om våra resurser och kretsloppet och det där är ju nåt som jag tycker är väldigt spännande och viktigt. Så när jag fick frågan om jag ville medverka med några illustrationer så var jag inte sen att tacka ja.

Så snart finns utställningen öppen för allmänheten och skolklasser och jag kan bara från mina förhandstitter varmt rekommendera den. Hejja Örebro kommun, Ola, Helena, Gitte och alla andra som planerat och byggt så galet bra. Tack att jag fick va med på ett hörn. Läs mer om utställningen här.

Kolets kretslopp LR
Atleverket Deponi genomskärning LR
Deponi genomskärning NB 2

Deponi genomskärning NB


|

Logistiklösningar under OS i London

Idrottsmän och kvinnor laddar för fullt inför OS i London. Laddar gör även UPS som sköter en hejjans massa logistik i samband med OS. I ett nummer av Postens kundtidning så skapade jag en karta för att visa på lite av de viktiga platser som finns och på vilka vägar som logostiken sker.

Kund: Spoon. Slutkund: Postens kundtidning Tempo. Teknik: Vektorgrafik

London OS Posten-UPS_1583_LRLondon OS UPS ill Mattias Käll
Bookmark and Share

|

Energismart och snyggt

Energikontor sydost gör en stor satsning på att hjälpa oss att spara energi. Jag fick hjälpa dem med att ta fram en inspirerande och informativ broschyr kring hur man enkelt kan spara tusenlappar på energikonsumtionen i sitt hem. Spara pengar och spara på vår jord. Kul och viktigt!


Energikontoret illustration barnrum

Energikontoret illustration hall

Energikontoret illustration kök

Och så uppmärksammades allt på härlig småländska i TV4 Kalmars nyhetssändning. Klicka på bilden så får du se inslaget.

Skärmavbild 2012-04-24 kl. 10.46.54Bookmark and Share

|

Skogstokig

För några veckor sedan bad reklambyrån Givakt i Växjö mig att hjälpa dem att ta fram några illustrationer till skogsbolaget Södra. Trots att min bror jobbar på konkurrerande skogsbolaget så tackade jag ja. Illustrationerna beskriver Södras teknik för att framställa tyg från träd. Makalöst spännande tycker jag som är uppvuxen mitt i en mörk skog och som klättrat i träd hela min barndom. Sittandes så högt upp som möjligt och känna hur vinden tar tag och böjer och ruskar om trädet och känna hur trädet håller emot och sviktar tillbaka – det är en upplevelse det.

Här ser ni min tolkning av det hela. Här visas tre av fem steg.

Teknisk illustration Södra viskostillverkning 1Teknisk illustration Södra viskostillverkning 3Teknisk illustration Södra viskostillverkning 4


Bookmark and Share

|

Cementerat hus

Jag har tidigare arbetat tillsammans med reklambyrån Liljedal communication för att ta fram tekniska illustrationer till företaget Weber. Ok, inte grillen utan företaget som pysslar med cement, Lecakulor, fogmassa mm. Jag fick nu frågan om jag kunde teckna ett hus åt dem. Inte något som jag brukar göra och därmed en utmaning. Kul att se om man kan få till något snyggt av någonting som kan bli stelt och trist.

Först en vända in i Google Sketchup sedan kalkerade jag av allt och pillerillade lite i Illustrator och därefter var det dags för ljus och oskärpa i Photoshop. Långt ifrån analogt men riktigt kul ändå.

Hus i Sketch up
Weberhus illustration
Weberhus illustration m highlights
Dagens tips går till min kollega i Karlstad som är så otroligt mycket bättre på sånna här bilder än vad jag är. Låt mig presentera Björn på Graphics.

|

Illustration till Posten

Vintern kom tillbaka med besked. I skrivande stund är det minus 15 grader och strålande sol på vitpudrade träd och tak utanför mitt fönster. Det får nog bli en lunchpromenad i vackra Rynninge. För fint väder för att låta bli.

Tidningskompaniet ringde och frågade om jag ville fixa en illustration till Postens kundtidning Nyhetsposten. Det lät spännande och efter att ha sett underlaget och deras tidigare bild kände jag mig relativt säker på att jag skulle kunna komma med en förbättring :-) Och så fick jag lära mig lite mer om Postens leveranssystem på köpet.

Så här såg underlaget ut ...
Nyhetsposten grund


... och så är blev min version.
Posten guard system i tryck
Teknisk illustration Nyhetsposten LR
Teknisk illustration Nyhetsposten NB

Som modell för tjejen ner till höger så har vi Judit från SVF som är min härliga praktikant under två veckor.

Och så ett litet tips om en retrocool film - Telephoneme.

|

Ordning och reda

Via gener från min mammas sida så har jag en passion för sopsortering. Det är väl lite pretto men jag gillar att se till att inte vi klantar till det för naturen, djuren och oss själva. Så när jag får jobba med saker som handlar om just detta så hettar det till. Och det gjorde det även denna gång även om det bara handlade om teknisk illustration och översiktsbilder av Örebro kommuns återvinningscentraler. Jag tycker likväl att det är intressant och viktigt.

Tack till Örebro kommun, Emma Westergård och Anders Sundin för att jag får jobba med det som jag tycker om.

Några andra illustrationer som jag gjort med miljötema: Eskilstuna färgsortering, Dagen, Svensk hamntidning, Thoreau Water Concept, Returfilurerna

Återvinningscentral G LR

Återvinningscentral närbild

Återvinningscentral O LR


Och så får jag passa på att tipsa om några sköna blyerts-och-lite-färg-illustratörer: Benoit Guillaume, Josh Cochran

Samt en i mitt tycke genialisk animation av Vincent Broquaire.

|

Miljösmart lagerlokal

Letar efter kakor i vartenda skåp här på kontoret men hittar ingenting. En gråtrist eftermiddag och jag längtar efter sol och kaffe på verandan.

Desto mer spännande är Serveras nya lagerlokal i Halmstad. Hela byggnationen har haft som mål att påverka miljön så lite som möjligt. Under byggnationen fick entreprenadmaskinerna byta till miljövänliga gummidäck och köras på miljödiesel. Alla koldioxidutsläpp som orsakades under byggnationen har kompenserats genom att man planterade 5000 träd i intilliggande områden. Hela kåken är anpassad för att vara så energisnål som möjligt och har intelligenta luftslussar vid lastkajerna, återvinning av spillvärme från kylanläggningen, rörelsesensorstyrd belysning, superbra isolering mm. Hela bygget imponerar på mig och jag blir så glad när jag får höra om stora företag som vågar satsa på obekväma lösningar som till slut lönar sig både ekonomiskt och miljömässigt.

Via NPP reklambyrå i Stockholm fick jag möjlighet att försöka förtydliga hur just denna lagerlokal byggdes och fungerar. Jag gjorde tydliga, tekniska illustrationer och Kalle på E3D visualiserade själva byggnaden i en superfin 3D-visualisering. Illustrationerna användes sedan bl. a. i Axfasts kundtidning. Spännande, spännande!

Servera uppslagAxfast Servera kylrörAxfast Servera Lysrör

|

Hur får man en sopstation att bli snygg?

Atleverket i Örebro tar hand om vårt avfall. Från början var det hela bara en enda stor soptipp som växte till ett sopberg, men så förstod vi alla att så kunde det ju inte fortsätta. Så började vi sortera våra sopor och idag är Atleverket en otroligt spännande anläggning med bl. a. stor kompost och gasproduktion.

Örebro kommun erbjuder skolungdomar att komma dit för att lära sig mer och till sin hjälp har de snart tre skyltar som jag fått vara med och ta fram. Det hela rör sig om att på ett tydligt och snyggt sätt beskriva de avancerade processer som finns på Atleverket. Detta gjorde jag med hjälp av illustrator och tydliga, klara färger. Försökte göra det hela snäppet snyggare än vad det är i verkligheten ;-)

Atleverket deponiAtleverket våtmarkAtleverket luftade dammenVill också passa på att promota ett människovänligt skoföretag. TOMS shoes ser till att för varje par skor som de säljer så ser de till att ett barn i sydafrika eller sydamerika också får ett par nya skor. Genialiskt och underbart med företag som ser värdet i att företagande också kan gynna andra än ägaren. Så önskar jag att mitt företag ska få funka!

Kolla gärna in deras En-dag-utan-skor-sajt. 8 april tänker jag gå utan skor!

|

Sommarlängtan

Visst känner man sig lite extra stel så här års när det bara vankas regn och rusk? Det ska mycket till innan jag ger mig ut på joggingrundan och dessutom har jag varit rejält hostig under några veckor. Så när jag fick uppdraget att teckna en karta åt CFS rehabanläggning i Marbella så kändes det som ett andningshål. Något att längta bort till för den trötta och soltörstande kroppen. Blues and Backhand anlitade mig för att visualisera den vackra anläggningen på hemsida och i annat marknadsföringsmaterial.

Överst ser ni den gamla kartan och under den ser ni den uppiffade varianten som jag gjort. Och klicka här så får du se hur den ser ut på deras hemsida. Till hemsidan.

nykartaCFS Marbella karta skärm bred 3Marbella karta

|

Så snygg teknik så man baxnar

Att hantera objekt i rörelse är PAAM systems specialitet. Nyckelskåp och passersystem. Spårbarhet och fysisk säkerhet. Detta är områden som jag efter att ha fått illustrera till deras hemsida nu lärt mig. Photoshop fick slita hårt och lagren var många. Opacitet, multiplicera och lagermasker. Poesi för oss Photoshopentusiaster.

Veckan har känts gedigen. Trevlig helg!

Collage M ljus LR

|

Fluorboken

Tillsammans med byrån Think Happy Thoughts fick jag vara med och illustrera en bok åt företaget Actavis. Boken handlar om Fluor och är skriven av Karin Sjögren som är en av de främsta Fluorexperterna i Svea rike. Min uppgift var att beskriva olika skeenden och små tandhjältar. Här visar jag några av bilderna i den finfina boken.

Framsida 20090504123
Inlaga 20090504124Karies

|

IT-mästaren förenklar

Att ge en lättförståelig bild till IT-mästarens presentationer av produkten Fullständig outsourcing var grunden till denna illustration. Lätt som en plätt?

Outsourcing_72

Anmäl dig förresten gärna till mitt nyhetsbrev och min RSS-ström.

|

Bygga broar

Brostaden bedriver verksamhet i stora delar av Stockholmsområdet. För att kunna berätta om de olika verksamheterna och placera dem i ett sammanhang ville de ha en karta med sin verksamhet markerad på något snyggt sätt. NPP stockholm bad mig göra illustrationen som skulle täcka ett uppslag i Brostadens magasin. En högsmal karta tiltades för att passa formatet bättre. Små ikoner ritades och placerades ut. Känns som ett litet Monopol. Pax för Strandvägen!

Brostaden karta
Brostaden detalj

Teknik: Illustrators fina vektorgrafik, Wacom ritplatta.

|

Brostaden förenar

Brostaden har byggt broar under många år och nu har de gjort något spännande. De har färdigställt en bro över E4:an på en natt och de behövde bara stänga av trafiken under tio minuter. Ja, för dem som är insatta är det här fantastiskt och jag fick uppdraget att beskriva förloppet med några tekniska illustrationer. De hamnade slutligen i deras kundtidning som produceras av NPP Stockholm.

Brostaden

|

Husqvarna Diamond

För en tid sedan fick jag en illustrationsförfrågan av en kompis till mig. Hon jobbar bland annat med Husqvarna symaskiners GUI - användargränssnitt. Krångligt? Inte egentligen. Det betyder att hon håller bestämmer hur det t.ex. ska se ut på LCD-skärmen på en symaskin där man ställer in sömmar osv. Så att det blir tydligt, enkelt att förstå och så snyggt förstås. Husqvarna har under hösten lanserat sin senaste innovation: Husqvarna Viking Designer Diamond. Det är en superduperavancerad symaskin med brodyrfunktion maximum som har slagit försäljningsrekord. Det jag fick i uppdrag att lösa var att fixa små ikoner till skärmen. Ikoner som skulle förklara och förtydliga de olika funktionerna i symaskinen. Efter lite skissande ritade jag upp ikonerna i illustrator och gjorde sedan om dem till pixelgrafik för att fungera på symaskinens skärm. Här är en av bilderna som jag tecknade plus ett foto på symaskinen in action.

Husqvarna P102_2

Designer_Majestic_Hoop

|