Hej och välkommen
Jag är illustratör med många år som AD på reklambyrå och en hel del konst i bagaget. En skön och kreativ blandning.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
Bland mina kunder finns diverse företag, reklambyråer, tidningar och bokförlag.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
I bloggen här intill visar jag skisser, inspiration och skriver om saker som händer mig om dagarna. Du kan även titta på min portfolio hos Popill och om du vill får du gärna slå mig en pling eller komma över på en fika eller två.
Blobb i sidospalt2
Portfolio_mini


Illustration
Kunder
Kundlogotyper

Sajter där jag finns
Illustrationmundo
Behanche
illustratorcentrumKöp en bok eller två
Tre böcker där jag fått förmånen att rita. Klicka på bilderna för att se mer.
Vägens folk omslag fri liten
Gud det är jag framsida LR

Kategorier i bloggen

Illustration, inspiration och interiörskiss

En lite kämpig vecka är snart till ända. Har svårt att sätta fingret på vad det kämpiga bestått i, men jag har inte haft riktigt flyt. Jag har tecknat serier stora delar av tiden och därimellan gjort lite ditt och datt. För att få upp humöret lite så var jag bort till Malins hembageri här på norr i Örebro och köpte mig en karlspaderkrans. Hoppas att den och en kaffe gör susen.

Några vettiga saker har jag i alla fall fått gjort och jag är lite stolt över det collage jag fixade till EFK. De håller på att bygga nya lokaler och vill nu få hyresgäster dit. Jag fick i uppdrag att teckna en inspirerande kontorsmiljö. Hämtade inspiration från 60-talsillustrationer och blandade det med modern arkitektur. Och då blev det så här.

EFK Interiör illustration

Och så vill jag berätta att jag fått förmånen att vara en av talarna på Örebros första Pecha Kucha. Det hela går av stapeln torsdag 3 september och ni är alla supervälkomna. Jag kan kanske inte lova att min presentation kommer att bli fantastisk. Jag kommer säkert vara alldeles på tok för nervös, men jag är i alla fall där. Så vill ni komma och säga hej så skulle det vara väldigt kul.


PK Örebro Flyer A6

|

Skiss och slapp i Riga

Så fick vi oss några dagars slappande Elin och jag. Riga var målet för vår resa och 10 år som gifta var det som vi firade. Sköna dagar med långa promenader i gamla Riga där jugend möter 1400-tal som möter 2000-tal. Vackert och pompöst och mysigt. Som småbarnsföräldrar njöt vi av att sitta länge på caféer och bara läsa och rita. Att få prata med varandra och faktiskt hinna till slutet av meningen utan att uppmärksamheten dras mot något annat kändes ovant och skönt. Några lugna dagar var bra för oss. Men kära nå’n så gossigt det var att krama om småttingarna när vi väl kom hem.

Skickar med en skiss över ett stort och vackert burspråk med vacker ornamentering.

Skiss Riga


Och så lite inspiration
Under resan läste jag flera reportage i den läsvärda tidningen Filter. De lyckas verkligen med att göra det mesta intressant och denna gång fastnade ett reportage om Sveriges kamp för ANC i mitt minne. Efter reportaget följde en lika läsvärd och sevärd annons. Det var Amnesty som tillsammans med byrån IKStockholm och okänd illustratör (Ser ut som Rithusets Mikael Eriksson, men jag hittar ingen info ... ) Bra är det i alla fall.

Amnesty annons

|

Glasögon ger ny syn på kreativitet

Min 4-årige son skickade med mig en present till jobbet idag. ”Jag gjorde dom till dig” sa han och menade att jag skulle ha dem på mig när jag jobbade idag. Och de gör mig onekligen lite gladare. Och mina kollegor verkar inte så ledsna de heller. Glasögon av piprensare är onekligen underskattade.

Mattias Käll glasögon

Så skickar jag med lite inspiration.
Kolla gärna in de fantastiska fotografierna av Levi Wedel. Så snygga kompisitioner. Måleri, collage eller foto - det är nästan svårt att avgöra vilket.

För dig som gillar att skåda fågel så gör du det bra hos Josh Brill. Hans vektoriserade fåglar är verkligen superfina.

Om du som jag diggar typografi så har du antagligen inte missat MyFonts. Gillar speciellt två saker hos dem. Först deras tjänst ”What the Font” där man kan identifiera ett typsnitt. Och sedan deras nyhetsbrev med inspirerande interjuer med typsnittsmakare. Det brev som landade i brevlådan idag tipsade bl. a. om Kapitza. En designerduo från London. Snygg typografi!

Bloggbild 2

|

Färgstark kampanj från Eskilstuna, NPP och ... ja, gissa den tredje

Lagom till naturen slår ut i sin fulla färgprakt så lanserar Eskilstuna kommun sitt nya sätt att sortera sopor. Färgsortera. Det går ut på att man ska slänga alla sopor i samma soptunna. Det kan låta lite knasigt men är raka motsatsen. Det geniala ligger i att man sorterar sitt avfall i olika påsar med olika färger. Sedan kommer sopbilen och hämtar soporna. Väl framme på återvinningscentralen sorteras soporna med en optisk läsare som känner av vilken färg påsarna har och vips så var alla sopor på rätt plats. Ordning och reda pengar på freda.

Jarmo och de andra i projektgruppen på reklambyrån NPP reklambyrå hade visionen om en überschön bild med himmelska toner. Jag tolkade hans fina skiss och kom fram med den bild som blev kampanjens huvudbild. Denna kompletterades sedan med flera illustrationer i det som kom att bli instruktionspekbok till kommunens invånare. Voilá!


Eskilstuna Pekbok Mattias Käll
Färgsortera NB
Eskilstuna Pekbok Mattias Käll 2
Hårdplast
Tidningar o papper
Kartong
Kompost
Plastkasse blåTänk att det enkla kan vara så underbart bra. Här är en samling gif-animationer från en designbyrå sprungen ur designskolan Elisava i Barcelona. Check it out!

Bild 3


Det finns en del reklamfilmer som bara går rakt in i hjärtat. Må den så vara lite amerikansk och ha några år på nacken. Jag älskar den ändå.

|

Ingenting nytt

Idag doftar det av hägg. Underbara maj. Gick med barnen till dagis och blev daggvåt om fötterna.

Har inte någonting nytt att briljera med denna måndag morgon. Jobbar på och återkommer inom kort. Låter istället några andra stå i rampljuset.

Jason Munn gör otroligt smarta grafiska lösningar. Snygga posters beskådas här.
Och med risk för att bli riktigt tjatig tipsar jag om Jonathan Klassens stämningsmättade illustrationer.
Ganska långt ifrån den härliga vår vi befinner oss i men ändå magiskt vacket. Kurt Hamnes grafik är otroligt fin.
Och så avslutar vi med akvarellens mästare - Lars Lerin.

Och så lite musik till det hela. The Funeral med Band of Horses är vacker.

Hoppas att veckan blir bra.

Mattias tipsar

|

Skiss i vår

Idag fyller lillgrabben två år och våren är verkligen här. Underbara värme och sprudlande natur. Tog med mig skissblocket och satte mig i en vitsippebacke. Hörde motorcyklarna knarra, trastarna prassla i de torra löven och frös lite, lite om fingrarna.

Vitsippor_skiss_LR
Vårskiss_LR
Skiss-Vitsippa rosa

Såg för några år sedan en utställning av Mary Ellen Mark och via Kobra på SVT blev jag påmind om hennes fantastiska bilder. Om ni vill se gripande svartvitt fotografi när det är som allra bäst så spana in.

Passar också på att tipsa om bröllopsfotografen Jonas Peterson. Om ni nu skulle vara i Australien och vilja gifta er så är han nog den bäste som finns på den sidan jordklotet.

|

Skiss o fisk

Säg den rubriken ett par gånger utan att snubbla med tungan om du kan :-)

Satt i soffan framför TV:n och skissade lite i helgen. Spännande att se vad som kommer ur pennan när det bara är slött och gött. En indian, en boxande katt, en dam med linnéor på kappan. Skulle säker gå bra att göra gedigen psykoanalys av.


Skiss_2150Skiss_2149

När jag var ute på nätet och inspirerades så hamnade jag på en sida med denna goding. Animationen är ju bara för söt. Fiskarna följer din muspekare och så kan man mata dem genom att klicka. ”Görgullit!”. Här kan du fixa dina egna fiskar.

|