Hej och välkommen
Jag är illustratör med många år som AD på reklambyrå och en hel del konst i bagaget. En skön och kreativ blandning.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
Bland mina kunder finns diverse företag, reklambyråer, tidningar och bokförlag.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
I bloggen här intill visar jag skisser, inspiration och skriver om saker som händer mig om dagarna. Du kan även titta på min portfolio hos Popill och om du vill får du gärna slå mig en pling eller komma över på en fika eller två.
Blobb i sidospalt2
Portfolio_mini


Illustration
Kunder
Kundlogotyper

Sajter där jag finns
Illustrationmundo
Behanche
illustratorcentrumKöp en bok eller två
Tre böcker där jag fått förmånen att rita. Klicka på bilderna för att se mer.
Vägens folk omslag fri liten
Gud det är jag framsida LR

Kategorier i bloggen

Lättare postutdelning

Till PostNords tidning har jag tecknat olika arbetsredskap som gör livet som brevbärare lite enklare och snällare för kroppen. Tack till PostNord och Spoon för ett kul jobb!


Postnord arbetsredskap Mattias Käll

|

RBS Derivat

Apropå förra inlägget om att komplicerat är kul så fortsätter jag med ett inlägg om en ny kund. Det är banken RBS och deras kundtidning som görs av Stefan på Säflund designers. Tidningens innehåll är, för en ekonomiamatör som jag, rena grekiskan. Men det är väl just det som är tjusningen; att göra någonting enkelt och lättförståeligt av det komplicerade. Så den här gången var det räntederivat som ett sätt att hålla marknaden i balans (om jag nu minns rätt) som skulle illustreras. Och så här blev det.

Räntederivat Illustration Mattias Käll LR

Och så här såg det ut när jag ritade.

Filminspelning from Mattias Käll on Vimeo.

|

Komplicerat = Kul

Idag doktorerar min kompis på området Skattesekretess. När jag fick frågan om att illustrera omslaget blev jag först glad och när jag väl försökt att förstå ämnet så blev jag smått skräckslagen. Hur tolkar man ett tema där man inte förstår hälften av det som sägs. Men med en modig och tålmodig vän och några timmars klurande och skissande blev detta till ett av vårens roligaste uppdrag. För visst är det så att med en nyfiken och modig kund så kan de flesta ämnen bli intressanta?


Tax confidentiality illustration

Tax confidentiality blekgråblågul LR

|

Guldägget 2015

Såg en tidigare under året en kampanj från reklambyrån Markus. En kampanj som jag tänkte nog skulle träffa rätt hos målgruppen, var kul och snyggt genomförd. Nu såg jag att den var nominerad i Guldägget som avgörs ikväll. Jag som just nu är helt hooked på små gif-animationer gjorde en liten parafras på kampanjen som en hälsning till alla kollegor och kunder som ikväll hoppas på att få bära hem ett guld. Ha det så kul! Kanske ses vi nästa år!

Kolla in kampanjen här.

Betongägg-Mattias Käll

|

Animation fascination

I fredags blåste det så jag höll på att ramla av stolen. Fick då för mig att göra klart min hyllning till vind, blåst och sol. Gjorde skissen för några veckor sedan och nu tog jag en liten stund och gjorde klart den. En illustration som blev till animation. En enkel gif med längtan om att snart lära mig lite mer i After Effects.

Bicycle-lady-with-flowers-liten
Windy Mattias Käll skiss LR

|

How to build a burger

Hamburgare-alla-delar-animation

Liljedal communication och Unibake Korvbrödsbagaren har fått några riktigt tjusiga illustrationer till sin broschyr True Burgers. AD David Gribing bad om krittecknade hamburgare i genomsprängning och det fick han. De snygga fotografierna står min granne Andreas Hylthén för. Kul jobb!

TrueBurgers_brochure_v002-1

TrueBurgers_brochure_v002-7


TrueBurgers_brochure_v002-10

|

Starkt ämne

Till sajten Näracancer.se där unga kan dela sina erfarenheter av cancer har jag tecknat ännu en illustration. Denna gång till en ny avdelning på sidan som kallas sorgerummet. Ett starkt ämne där kunden ville att illustrationen ska kännas uppmuntrande, deltagande och berätta om att vi kan hjälpa varandra.

Nära cancer Sorgerummet skiss

|

Länge leve boken

Till Hothouse studios och Läromedia gjorde jag omslaget till årets barn- och ungdomsbokskatalog. Det blev ett kollage med barn som går på upptäcksfärd i en bokskog.

Framsidan LR

Omslaget LR

Katalogen i tryck_2528 LR

|

Frukost

Illustration till en frukostinbjudan. Är sugen på att upptäcka mer i detta retromanér. Ständigt nya saker som lockar.


Frukost

|

Sommarlov

Men så var det då äntligen dags. Sommar, semester och dans. Det kvittar att det regnar just nu. Här kommer jag!


Swing - Sommar och dans

|

Föränderlig form

En gammal smålandskompis hörde av sig och bad mig göra omslaget till hans nya bok. Så glad jag blev! Lite hemmasnickrad typografi och gamla vetenskapliga fjärilsillustrationer för att matcha bokens tema om förändring och förvandling. En intressant bok, väl skriven. Tack Robert!


Samma gamla nya jag LR

Många idéer ger många skisser.

Skärmavbild 2014-07-03 kl. 14.05.28
Skärmavbild 2014-07-03 kl. 14.05.22
Skärmavbild 2014-07-03 kl. 14.05.35
Skärmavbild 2014-07-03 kl. 14.06.41

|

Äventyrlig formgivning

Till Örebro missionsskola har jag gjort logotyp, grafisk profil och illustrationer. Temat är upptäcktsresande, äventyr och att grävande för att få veta mer.

Örebro Missionsskola CI LR

Örebro Missionsskola collage

|

Koll!

Min illustration har blivit nominerad i Svenska tecknares tävling Kolla! Riktigt kul! I höst får vi se hur det går.


Mattias i Kolla

|

Fin matematik

Gjorde sifferskisser till en kund. Det bidde inget jobb men siffrorna finns kvar om nån skulle behöva en sjua eller nia eller så ...


Sifferskisser

|

Miljövänlig illustration

Om vi åker buss så blir naturen glad och Örebro läns landsting ville ge naturen en kram. De utmanade sina anställda i några olika tävlingar på webben och vinsten var i form av busskort. NPP reklambyrå fixade kampanjen och jag fick teckna.

Länstrafiken glob hela

Länstrafiken miljötävling i iPad 3

|

Porträtt till Dagen

Tidningen Dagen är en härlig och återkommande kund. Nu fick jag tillfälle att teckna porträtt på svenska kyrkoledare till artiklar om politik och tro inför valet i år. Blyerts och akvarellskvätt med en liten dos handskriven typografi. Här visar jag några av de personer som jag illustrerat.

Mattias Käll Sofia Camnerin LR
Mattias Käll Anders Arborelius LR
Mattias Käll Anders Wejryd LR
Mattias Käll Marie Willermark LR
Mattias Käll Pelle Hörnmark LR

|

Leksaker

Klipp och klistra tillhör en av mina favoritsysslor och här har jag provat att gå från illustration till dockhus. En lek med papper och perspektiv.


Mattias Käll Boy and forest original

Mattias Käll Boy and forest mess

Mattias Käll Boy and forest cut

Mattias Käll Boy and forest scissors

Mattias Käll Boy and forest skiss

Mattias Käll Boy and forest dollhouse

Mattias Käll Boy and forest Sonja

|

Historiska kollage

Örebro missionsskola ville ta ett ordentligt omtag på sin grafiska profil och bad mig skapa något nytt. Vi kom fram till att arbeta med temat upptäcktsresande och historiskt grävande efter kunskap och vishet. I logotyp och kollage har vi arbetat med tydliga symboler så som kompass, kors, kartor och historiska bibelbilder.Örebro missionsskola logotyp rgb HR


Örebro Missionsskola CI LR

Collage Jesus kallar lärljungarna LR
Collage stort fikon ängel LR

Stor folder baksid_LR

Huvudfolder_framsid_LR

Teolog på distans_framsid_LR

Församlingsledar_framsid_LR

|

Lekplatser

Kumla kommun kommer att bygga en ny lekplats och ville bjuda in barnen in i den processen. De begärde in tre förslag från tre olika landskapsarkitekter och jag fick i uppdrag att teckna om deras förslag till att få en enhetlig, barnslig stil. Barnen fick sedan titta på dessa och komma med sina tankar och lägga sin röst på det förslag de tyckte såg roligast ut.

Forsen LRSpindeln LRTivoli LR

|

Styrelseproffs

Tidningen Allt om fritidshus har en klurig artikel om styrelsearbete och ville då porträttera tre styrelseproffs. Jag fick i uppdrag att porträttera dem i form av spelkort. Kommer snart i en tidningshylla nära dig.

Styrelseproffs illustration 1Styrelseproffs illustration 2

|

Nysnö

Snön kom tillbaka och bäddade in Närke i ett vitt täcke. Jag hade gärna haft det kvar några dagar till men det sägs töa bort redan till helgen. Som en liten hyllning till den härliga vintern gjorde jag ett rådjur i vinterlandskap.

Rådjur i snö LR
Rådjur NB

|

Allt om fritidshus

Allt om fritidshus fattighus liten Mattias Käll


Förra året gjorde jag ett tiotal porträtt av kända svenskar och deras sommarhem. I år fick jag förtroendet att fortsätta att illustrera artiklar i tidningen. Hittills har det handlat om enkla småstugor och om hur svenskarna fått sina lagstadgade semesterveckor. Passar på att tacka Anders på tidningen för kul jobb!

Allt om fritidshus fattighus Mattias Käll

Allt om fritidshus semester Mattias Käll

Allt om fritidshus semester NB Mattias Käll

Allt om fritidshus semester liten Mattias Käll

|

En hyllning till havets jätte

Valfångare LR

Igår blev jag sittande i soffan och slöa i soffan när barnen somnat. Såg på Kunskapskanalen och en dokumentär om Grönlandsvalen. Vackert och jobbigt och vackert igen. Nästan utrotad och nu med ett starkt bestånd igen. Skissade lite under tiden och idag färdigställde jag bilden. Blyerts, kollage, akvarell och klipp och klistra i Photoshop.

Valfångare närbild

Valfångare skiss

|

Att läsa

Skalbagge i skog LR

Här kommer resultatet av en lek med nya tekniker och utveckling av gamla idéer. Det här gången blev det en hyllning till boken och fantasin.

Skalbagge i skog NB LR

|

Mustasch

Sajten Illustration Friday anordnar veckovisa tävlingar och här är mitt bidrag till veckans tema ”Moustasche”.


Mustasch_LR

Mustasch närbild_8086_LR

Skrivbordet_8087

|

Porträtt av finfolk

Ola och Hunger


Det händer att jag tappar fattningen och inte riktigt vet vad jag ska säga. Senast det hände var när tidningen Filters formgivare Ola ringde och sa att han ville ha porträtt till nya magasinet Hunger. Som ständig läsare av Filter bultade mitt hjärta några slag snabbare. Till slut fick jag ur mig ett ”Ja tack!” och så började jag rita. Delar av resultatet ser ni här ovanför och här nedanför ser ni delar av processen samt de färdiga illustrationerna.

Skärmavbild 2013-10-10 kl. 14.24.57Skärmavbild 2013-10-10 kl. 14.25.03Skärmavbild 2013-10-10 kl. 14.25.08
Skärmavbild 2013-10-10 kl. 14.25.14Skärmavbild 2013-10-10 kl. 14.25.20

De första skisserna.

Anna_LR
Erica_LR
Lena_LR
Mats-Eric_LR
Richard_LR
IMG_0682_LR

|

Ståhl fastigheter

Ståhl Popill Mattias Käll

Till BYN kommunikation och Ståhl fastigheter har jag tecknat ett collage. Ståhl ville visa att de har mycket att erbjuda - mer än du först ser. Det hela blev senare även en animation som Teknomedia producerade. Alltid kul att se sina illustrationer lyfta en nivå. Tack till Simon på BYN för ett kul jobb!

Kolla på filmen här: https://vimeo.com/75469169


Ståhl NB

Ståhl Popill still play

|

Svenska designpriset

Bibelomslag

För ett tag sedan formgav och illustrerade jag och min kollega Judit Viktorsson en konfirmationsbibel. Libris förlag ville skapa en form som passade unga människor och den har tagits emot bra. Det känns kul och nu har den dessutom blivit nominerad i Svenska designpriset. Om ni vill så får ni gärna hjälpa den fram i tävlingen och rösta genom att klicka här.

Bibel framsida_8060 LR
Bibel inlaga_8062 LR
Bibel inlaga_8061 LR

|

Illustrationer med sommarlängtan

Ingemar Bergman LR

Underbara sommar så är du äntligen här! Och vad passar då bättre än att rita till en tidning om fritidshus. Under året gör jag tio porträtt med kända svenskar och deras fritidshus och nu har turen kommit till en speciell man.

För ganska många år sedan råkade jag och några kompisar cykla vilse på den lilla ön Fårö och när vi skulle leta oss upp från stranden upp på farbar väg igen så fick vi hjälp av en vänlig man med käpp. "Ja jag funderade på att ta med mig geväret men ni såg relativt trevliga ut." Och så pratade vi lite om väder och vind och han berättade lite om huset som han bodde i och ditt och datt. När vi farit en bit därifrån så tjoade en av mina kompisar "Vi har träffat Ingemar Bergman!" och först då gick det upp för mig vem jag gått och tjötat med. Hahaha, kul att tänka tillbaka på!

Kommer i kommande nummer av Allt om fritidshus.

Ingemar närbildIngemar liten LR

|

Till alla som behöver lite extra

Mattias Käll Illustration Pennybridge fiol

Organisationen Pennybridge har som mål att förenkla ditt givande till välgörenhet och olika organisationer. Du får en enkel överblick och kan enkelt fördela ditt givande. Organisationen har som mål att ha väldigt låga omkostnader så att så gott som allt kommer fram till de behövande. Jag har fått förmånen att teckna till dem och vi har gjort en resa från en illustrationsstil till en annan. Än så länge kan jag bara visa den ratade versionen men snart kan jag visa det färdiga resultatet.

Mattias Käll Illustration Pennybridge fotbollsspelare
Mattias Käll Illustration Pennybridge studera

|

Illustration i skog och mark

För en tid sedan gjorde jag ett uppdrag för Isabergs konferens och restaurang i Hestra. Jag fick uppdraget via min gamla kompis från Berghs, Mattias Helgesson. Han arbetar numera på byrån IPM Ulricehamn och det var kul att få kontakt igen. Tanken var att lyfta fram skogarna, djuren och allt annat vackert som finns i Hestra. Vi gjorde det genom collage som jag klippte ihop och målade av i Photoshop. Kladdigt och tjusigt.

Illustrationerna gjordes i några olika uppställningar och format för att passa in i lite olika sammanhang. Allt hamnar på deras presentationsmaterial, på menyer och i konferensanläggningen.

Illustration collage hestra 1Illustration collage hestra 2Illustration collage hestra 3Illustration collage hestra 4

|

Rävavinter

Vilken vargavinter vi får vara med om. Just nu skiner solen men det blåser likväl riktigt snålt. Vintern håller ett stadigt grepp om det som jag trodde skulle bli vår.

Och appropå varg så har jag här tecknat en räv. Ville testa en ide som jag haft länge i huvet. Och här kom den på pränt.

Fox LR

Jag har förmånen att ha en hejjans massa kul jobb på gång och jag försöker berätta om dem här på hemsidan allt eftersom de blir klara. Vill ni följa dem lite mer under processen så rekommenderar jag ett besök på min facebooksida.

|

Illustrationer till ledare

Solen skiner och det finns hopp om våren. Och så har jag nöjet att visa upp några illustrationer som jag gjort för tidningen Dagen och deras ledarsida. Den översta handlar om rättvisa och den undre handlar om olika religioner. Tackar Josefin Casteryd för kul uppdrag!


Mattias Käll Dagen RättvisaRättvisa SkissOlika religioner LROlika religioner i tryck

|

Illustration på Instagram

För er som finns på Instagram så finns jag också på plats. Ta er en titt om ni vill. Kanske kan vi bli kompisar där.

Skärmavbild 2013-02-20 kl. 16.26.29

|

Brädspel som räddar jorden

När Svenska kyrkans Unga ringde mig och frågade om jag kunde hjälpa till med att teckna till en sak så är det klart att jag blev intresserad. Jag har tidigare tecknat till en del av deras arbetsmaterial och tyckt att det har varit tipp topp. Men den här gången gällde frågan någonting lite större. Och jag höll på att trilla av stolen när jag fick höra att det rörde sig om att teckna till ett brädspel. Jag som fullkomligen älskar brädspel. Som liten började det med hårda matcher i Bondespelet med kusinerna, Monopol med syskonen och senare Finans med kompisarna. I tonåren var det Risk som gällde och efter det så tog Settlers vid och nu senast Ticket to Ride. Så att få teckna till ett spel var minst sagt en barndomsdröm som blev verklig.

Spelet Optimum är framtaget av spelutvecklarna/genierna Jakob Hammarbäck och David Fällmar och den underliggande tanken är att ungdomarna i Svenska kyrkans unga ska lära sig att bruka jorden på ett hållbart sätt och se människans och sin egen möjlighet att påverka jorden negativt och positivt. Jag har hittills bara sett det provspelas som prototyp en gång men kan knappt vänta tills jag får lägga vantarna på ett färdigt exemplar att duka upp på spelbordet där hemma.

Stort tack till Anna och Malin på Svenska kyrkans Unga för uppdraget. Så kul!

spel optimum upplägg


Skärmavbild 2013-01-30 kl. 23.39.28
Skärmavbild 2013-01-30 kl. 23.39.05Skärmavbild 2013-01-30 kl. 23.38.38

|

Dagen

Tidningen Dagen med Josefin Casteryd i spetsen är en av mina trognaste uppdragsgivare. De vågade tidigt ge mig uppdrag och fortsätter fortfarande vilket gör mig stolt och glad.

Nu under vintern så har jag fått teckna till ledarsidan. Stora ämnen som fått små naggande goda illustrationer. Här visar jag tre av de totalt tio illustrationerna.


Diakoni_helping handMattias Käll Communion LRMattias Käll Jude och Arab LR

|

Allt om fritidshus

Det blir ljusare och ljusare och även om jag hoppas att det ska få vara vinter någon månad till så kan jag då och då instämma i min fyraårings längtan efter blommorna. Några som ständigt berättar om fritid och sommar är Tidningen Allt om fritidshus. De har nu inlett en ny artikelserie om kända svenskar och deras sommarhus. Först ut i raden av celebriteter och sommarställen är Evert Taube. Jag fick nöjet att teckna av herr Taube och tackar Anders Carlén på tidningen för förtroendet.

Evert Taube LR

Evert Taube Närbild LR

|

Uppmuntran

Idag behövde jag muntra upp mig själv lite. Har kört fast på ett jobb och behövde leka lite. Så här blev det då och med denna dans så önskar jag er alla en god start på 2013!

Gott-nytt-år

|

Söt gubbe och välfriserad tjej

Integrationsbolaget bad mig via reklambyrån Liljedals om en syster till sin tidigare lilla gubbe. Hon tog god tid på sig hos frisören men nu så är hon på plats. Vill du hjälpa integrationsbolaget att ge dem namn så kan du få en iPad Mini som tack för besväret. Ge dina förslag här.

Integrationsbolaget tjejjen
|

Om man nu skulle vilja se mer

Mattias illustration facebooksida

Om man vill se mer av det som jag gör och kanske snicksnacka lite med mig så rekommenderar jag allra helst att ni kommer hit och säger hej. Det är ju alltid trevligt. Om ni inte har vägarna förbi så rekommenderar jag då att ni tar er en titt på min Facebooksida. Där berättar jag lite om hur jag lever mitt liv som illustratör, visar skisser och berättar vad jag håller på med just nu. Vi ses där!

Länk till Facebooksidan.

|

Jakob brottas

Jakob brottas illustration


Jakob brottas med en ängel. En liten lek i ett manér som jag trivs väldigt bra i just nu. En liten blyertsteckning, en massa lager i Photoshop, gamla papper och lite akvarellstänk. Lekfullt och galet.

Jakob brottas NB

Tipsar om agenturen Popill där jag är medlem. Massa fina bilder på hemsidan och kul vardagsunderhållning på facebooksidan.
http://www.popill.se https://www.facebook.com/popillagentur|

Göran ramlar

Tidningen Dagen bad mig göra en tolkning av Göran Hägglund. Just nu pågår en vild debat kring var partiet skall stå, till vänster, i mitten eller till höger. Jag skissade och gav ett antal förslag och gjorde en Göran som ramlar. Men bilden uppfattades då lite fel och man ville istället mer visa på dragkampen, så då fick Göran sitta där på två stolar och bli dragen lite fram och tillbaka.

Tekniskt sett så är det blyerts och digital färgläggning. Det hela visades i tidning och på webb.

Dagen framsida

Göran Hägglund ramlar NB

Göran Hägglund ramlar

|

Motorbranschen får mer färg

Tidningen motorbranschen hörde av sig och ville få någonting som stack ut i deras tidning. Lite mer färg och så. Det hela resulterade i den här argsinta illustrationen där en bilhandlare ojjar sig över de olika datasystem som han behöver arbeta med.


Motorbranschen illustrationMotorbranschen

|

Vägens folk no 2.

Mattias Käll illustration fall NB


Lagom till semestern så landade ett paket med tunga böcker på mitt skrivbord. Det var andra upplagan av konfirmationsmaterialet Vägens folk som kom från tryckeriet. Några nya illustrationer och lite uppdaterade övningar och annat pillerill. Så kul att det rullar på och att så många vill använda sig av boken. Tack igen till författarna Skander Kurtin och Magnus Sternegård och tack till Marcus förlag.

Läs mer om första upplagan här.
Läs om när boken fick pris i Svensk bokkonst här.
Köp boken här.

Mattias Käll illustration falla

|

Festivalen Frizon

IMG_1959

Festivalen Frizon fortsätter att fascinera mig och många, många andra. I över tio år har den dragit ungdomar från hela landet till att inspireras, samtala, lyssna på massa musik, idrotta, be …

I år fick jag återigen fixa med det grafiska och det blev dans som fick visualisera årets tema ”Kroppen”. Nu har häftet kommit från tryckeriet. Jag gjorde en grundform och illustrationer och Judit hjälpte mig med all formgivning. Titta på videon för att se hur tjusigt det bidde.|

The Human Quest

The human quest book


Det är lika bra att jag erkänner det. Det här är ett av de uppdrag som jag är absolut stoltast över att få vara en del av. Mattias Klum har länge varit en förebild och hans fantastiska foto och film är väldigt inspirerande. Så när formgivaren Karin Brodén ringde och frågade om jag ville illustrera till en bok med Mattias Klums bilder kändes det nästan overkligt. Mattias ville tillsammans med Johan Rockström Stockholm Resilience Centre skapa en bok som öppnade våra ögon för den nya era som vi är på väg in i - antroprocen. Vi människor påverkar vår jord mer än någon annan kraft på jorden. Detta ger oss väldiga möjligheter men också ett väldigt stort ansvar. Vi måste förändra vår livsstil till en hållbar livsstil där vi anpassar oss till de förutsättningar som jorden ger oss. Vi måste förhålla oss till jordens möjligheter och begränsningar och Johan Rockström har formulerat nio mätbara gränsvärden. Dessa ”Nine boundaries” är nu vedertagna gränsvärden som kan hjälpa oss att förstå hur vår planet mår.

En av mina favorittidningar - Magasinet Filter gjorde i senaste numret ett fint reportage om Mattias och hans arbete. Där förklarar han engagerat om detta och mycket annat.

Boken blev väldigt vacker och Karin, Mattias, Johan och alla andra har gjort ett fantastiskt arbete. Så vill ni ha en vacker och viktig tegelsten så köp den på Adlibris som tryckt bok eller som e-bok.Mitt uppdrag var att snygga till diagram. Låter kanske inte så kul, men det var det. Här kommer några av de som kom med i boken.

The Human Quest ill 6

The Human Quest ill 5

The Human Quest ill 3

The Human Quest ill 1

|

Illustration om nätverkande

Skärmavbild 2012-06-04 kl. 08.06.59

Att illustrera till tidningar är något av det roligaste jag vet och när tidningen Dagen hör av sig så blir jag alltid lika glad. Det var längesedan jag hade möjlighet att tacka ja till ett jobb men nu så var det äntligen dags igen.

Den här gången skulle artikeln som jag skulle illustrera handla om nätverkande och kristna nätverk. Jag läste igenom artikeln, skissade lite och fick ganska snabbt godkännande på en av mina idéer. Jag ville teckna upp olika flera människor med olika intressen som finner varandra genom olika nätverk. Kanske är de långt ifrån varandra geografiskt men kommer nära genom sitt intresse och sin passion.

Stort tack till Josefin Casteryd på Dagen för trevligt samarbete.

Skärmavbild 2012-06-04 kl. 08.05.52
En första skiss

Skärmavbild 2012-06-04 kl. 08.06.05
Den färdiga illustrationen

Skärmavbild 2012-06-02 kl. 09.20.14

bild
Och så här såg det ut på Dagens hemsida

|

En plirande liten gubbe


Integrationsbolaget NB

Liljedal communication och mina vänner Klas och Johan bad mig om hjälp med en illustration för ett tag sedan. De har en kund som heter Integrationsbolaget. De håller på med komplicerade tekniska system som gör krångliga saker enkla. Detta ville Klas visa med hjälp av en Baltazarinspirerad maskin. Allt skulle vara i lite retrostil och uppdraget var härligt lekfullt och barnsligt.

Så några skisser senare, några kurvor vektorgrafik, ett uns humor och lite skön programmering så kom min lilla plirande gubbe till att stå mitt i en härligt animerad liten värld. Mysigt inte sant?

Klicka här eller på bilden för att komma till Integrationsbolagets hemsida och se animationen.


Integrationsbolaget illustration Mattias käll

|

Sommarvärme och konstgräs

Sommarvärmen har äntligen börjat göra sig kännbar. Sol och ljumma vindar smyger sig in genom den öppna dörren till kontoret. Jag sitter och gungar till Yelle och laddar för att rita sista illustrationen till ett jättebokprojekt för Libris. Snart rullar den till tryck och sånt känns ju alltid spännande. Kommer att kunna visa bilder här inom kort.

Jag har tidigare visat på en del bilder som jag gjort för ÖSK och här kommer några till. Det är ett jättejobb som snälla Strateg gav till mig och det håller på under hela säsongen. Det tog ett tag innan vi hittade fram till manéret men nu känns det helt rätt. Akvarell, blyerts, Photoshop och Illustrator i en fin blandning.

Skärmavbild 2012-05-21 kl. 10.39.19

IMG_1788_LR

Skärmavbild 2012-04-04 kl. 11.27.02

Skärmavbild 2012-04-30 kl. 10.33.39

ÖSK Haddad Mattias Käll

ÖSK Wikström Mattias Käll


För er som vill följa mina vardagliga hyss som illustratör så finns jag på Facebook och Instagram där uppdateringarna sker lite mer dagligdags än här på bloggen.

|

Fotbollskillar högt och lågt

Idag skiner solen försiktigt igen i Örebro och jag grejjar med en energisparbroschyr och handtextar till ett bokprojekt. Min superbraiga praktikant Judit och jag kämpar på för att få allt klart och den här veckan är riktigt intensiv. Om ni vill så kan ni kolla på min Facebooksida för att se mer av det dagliga pillerillet här på kontoret.

Reklambyrån Strateg och jag fortsätter leverera swooshiga annonser och illustrationer till ÖSKs marknadsföring. I veckan har det varit Haddad på affischer, i annonser och banners. I gårkväll spelade ÖSK mot Helsingborg och sen kommer nästa spelare upp för att fronta ÖSK. Och så där rullar det på ända till säsongen är slut. Väldigt kul!


ÖSK Haddad illustration hel
Haddad i NA

ÖSK Haddad illustration

ÖSK Magnus illustration

ÖSK Magnus illustration NB


Bookmark and Share


|

Livemåleri

nitton93 mattias käll 2 LR


Hemma igen efter två intensiva dagar i Stockholm. Min kompis Erik på inredningsföretaget nitton93 bjöd med mig på ett hejjans kul uppdrag. I den monter som de delade med Great Security (som jag gjorde grafisk profil åt för några år sedan) och Royal Streaming fanns en 8 meter lång vägg som de ville att vi fyllde med vår tolkning av retail. Så jag och min praktikant Judit gavs friheten att under två dagar måla live i vår konstnärliga bild av framtidens butik. Fram med penslar, kritor och en massa färg. Kul var det och kunderna slogs om att plocka hem väggen till sitt kontor. Arty farty!

Här är den skiss som jag gjorde innan vi satte igång:

nitton93 mattias Käll 6


Och här är lite bilder från hur det blev när vi väl satte igång och leka.

nitton93 mattias käll 3 LRnitton93 mattias käll 4 LRnitton93 mattias Käll 7nitton93 mattias käll 5 LR
nitton93 mattias käll 1 LR


Bookmark and Share

|

Swoosh

När reklambyrån Strateg frågade om jag ville vara med och teckna för Örebros allsvenska fotbollslag ÖSK så var beslutet enkelt. De ville skapa konst! Kul att få arbeta tillsammans med en härlig och kunnig arbetsgrupp på byrån och spännande att få arbeta med ett så bra klubb som ÖSK.

Tanken med bilderna är att gestalta matchglädjen och farten i fotbollen. Jag har arbetat med blyertsteckning som jag färglagt i Photoshop tillsammans med lite akvarellstänk och en del element från Illustrator. En härlig mix. Under säsongen kommer jag göra ett tiotal porträtt på olika spelare ur truppen och först ut är nyförvärvet Tobias Grahn. Han hamnade också i årets reklamfilm. Titta och njut!ÖSK Grahn_1595 LRMattias Käll ÖSK Grahn


Bookmark and Share

|

Snurrigt och härligt

Full fart. Ingen rast och ingen ro. Funderar på hur jag ska ta mig igenom mars månad egentligen. Men jobbar jag mycket nu så kan jag kanske vara ledig lite mer i sommar. Det vore najs! Redan nu skiner solen och jag märker att jag helst bara vill sitta ute på en äng och skissa, fika och klättra i träd med mina barn.

I går fick jag rita några fåglar. Lövsångare, bivråk, fiskgjuse och stadsduva. Testade två olika manér och här får ni se varianterna av lövsångaren.

Lövsångare handritad_LRLövsångare_LR

Och så här ser det ut på mitt skrivbord just nu. Härligt och rörigt!

Klipp och klistra


Bookmark and Share


|

Skisser

Vår och sen vinter och förhoppningsvis vår snart igen. Just nu finns det makalöst mycket att göra och jag är mitt upp i två spännande bokprojekt. De är ganska skilda till sin karaktär och manér men båda får mig att bli glad. Kommer att berätta mer om dem inom kort.

Igår hade jag ett spännande samtal med Pekka Mellergård inför ett reportage i tidningen NOD. Samtalet kretsade kring mitt skapande och gränsen mellan illustration och konst. Vilken är skillnaden? Bör det finnas en skillnad? Är jag konstnär eller illustratör? Kanske båda?

Inget stort projekt att visa idan men några bilder ur skissboken kan jag bjuda på. Varsågoda!


16 horsepower
Sketch man 2
Sketch man

Tipsar också om en inspirerande video från webbmästaren Joshua Davis. Vackert!

|

Snygg och rätt hudvård

Under en tid har jag haft ett samarbete med det lilla företaget ORIA som tar fram superduperekologiska produkter. Senast i raden av grejjer är en hudvårdsserie som är marknadens mest ekologiska. Till dessa produkter behövdes etiketter och jag kom med en rad förslag varav ett kom på pränt. Blommor och blader i en vacker röra.


Mina skisser ser ni här.

Skärmavbild 2012-02-07 kl. 09.48.57Skärmavbild 2012-02-07 kl. 09.49.06

Och det färdiga resultatet ser ni här.

IMG_7212_LR


Förhoppningsvis kommer de snart att finnas till försäljning på ORIAS hemsida.


Bookmark and Share

|

Frizon rör på sig

Frizon affisch 2012 Mattias Käll


Festivalen Frizon gör en helt makalöst bra festival och under tre år har jag fått förmånen att vara deras grafiska formgivare och illustratör.

I år är temat på festivalen kroppen och vi har valt att låta dansen stå i fokus och vara det som gestaltar kropp. Dans kan uttrycka så mycket och beröra på så många plan och jag kan lätt få gåshud av ett vackert dansframträdande. (Kolla bara på det här med LXD på Guggenheim.) Så jag gjorde ett collage som innehåller mycket rörelse och fina, svepande linje. Det hela tecknades i på papper och i Photoshop. Handtextad text, pappersstruktur och akvarellstänk gav oss en fin och patinerad känsla.

Affischen skickas snart till tryck och sajten är redan på plats. Alltid lika kul att få vara med och jag skickar mitt innerliga tack till Elin och Tomas på EFK ung som låter mig få vara med. Tack!

Tipsar idag om illustratören David Sparshott som gör vackra och känsliga teckningar. Ta er även gärna en titt på målaren Shawn Barber vars porträttserie med tatuerade människor är väldigt fin.

Tipsar också om min Facebooksida där man kan följa mina vardagliga äventyr som illustratör.


Bookmark and Share|

Illustrationer till barn

Mattias Käll illustration Svenska kyrkan framsida

Svenska kyrkans unga ger ut en del material som kan användas i deras barnverksamhet. Förra året fick jag för första gången vara med och illustrera åt dem och glädjande nog kom de tillbaka i år igen. Denna gång skulle vi göra ett häfte med en berättelse och några pyssel. Temat var allas lika värde, jämnställdhet och att alla skall hjälpas åt. I berättelsen får vi följa Sinusarna och Gurkorna och deras ojämna fördelning av arbetet med vattenförsörjningen. En galen och glad berättelse med ett lyckligt slut!

Det blev en hel del skissande innan vi kom fram till vilket manér vi ville ha och hur de små filurerna skulle se ut. Och jag tycker att vi till slut landade i några härliga små figurer och ett kul och färgstarkt manér. Först blyertsskisser och sedan teckande jag och färglade i Photoshop. Tack till Malin på Svenska kyrkans unga för ett kul jobb!


Mattias Käll illustration Svenska kyrkan skiss blyerts
Mattias Käll illustration Svenska kyrkan skiss blyerts 2
Mattias Käll illustration Svenska kyrkan skiss
Några skisser

Mattias Käll illustration Svenska kyrkan tvillinggurkor
Mattias Käll illustration Svenska kyrkan under träd
Mattias Käll illustration Svenska kyrkan under träd 2

Tipsar er idag om min begåvade kollega Rebecca Elfast. Är speciellt förtjust i hennes akvarellmåleri.


Bookmark and Share

|

Frostbiten nystart

Så fantastiskt vackert! Åkte igår genom ett glittrande och skinande vitt vintersverige. Knallhårda sjöar, knastrande snö och en bländvit sol.

Resan slutade i Uppsala för att planera illustrationerna till ett bokprojekt tillsammans med fantastiska Mattias Klum och Johan Rockström. Dessa två giganter och så lilla jag. Det är härliga formgivaren Karin Brodén som tussat ihop oss då hon formger boken som handlar om ”The nine planetary boundaries”, begreppet som Johan Rockström etablerat för att försöka beskriva läget för moder jord. Som ni kanske redan vet så talar även jag mig gärna varm jag för miljö- och människorättsfrågor. Därför känns det oerhört spännande att få vara med på ett hörn och rita för jordens bevarande.

Vill tipsa er om härliga Ida Björs finfina illustrationer. Galna och vackra!


|

God Jul till er alla

Nysnö. Ovan vid underlaget cyklade jag omkull två gånger på vägen till kontoret idag. Jag måste sett helt galen ut. Haha.

Ett bra år når sitt slut. Tacksam kan jag se tillbaks på ett år då jag fått möjlighet att göra massor av roliga jobb. Många av dem kan ni se om ni scrollar ner här på sidan.
Tack till alla er som ger mig så kul uppdrag! Gillar verkligen, verkligen mitt jobb!

Jag stänger butiken den 23 december och hälsar er varmt välkomna tillbaka från pulkabacken den 4 januari. Hoppas att ni får en riktigt skön julledighet!

God Jul Mattias Käll LR

|

Illustrationer för ett mer jämnlikt Sverige

Allt oftare får jag jobb som verkligen engagerar mig. Det kan handla om att jag får arbeta i en stil som jag trivs väldigt bra med eller med ett ämne som gör mig glad mig. I det här jobbet blev det en dubblett. Ett kul manér för ett viktigt ämne.

Arbetsmiljöforum håller på med en kampanj som kallas för ”Tema likabehandling”. De arbetar för att medvetandegöra oss kring orättvisorna i arbetslivet och hjälpa oss att bli bättre på att behandla alla lika oavsett religion, kön, politisk åskådning eller sexuell läggning. I allt för många fall så tänker man inte på det alls och då får mina illustrationer vara med och hjälpa folk att se, förstå och förändra. Det känns bra tycker jag.

Här visar jag några bilder från från arbetet samt några av de färdiga illustrationerna till boken.

Illustration 69 Bibliotek_LRIllustration 10 rullstol_LRIllustration 40 Diskussion_LRIllustration 57 Poliser_LRIllustration 77 Tandläkare_LRIMG_1392IMG_1393IMG_1394IMG_1404


Bookmark and Share

|

För en friskare värld

Reklambyrån Rekyl i Borås är en ny trevlig kontakt. En av deras kunder sökte efter ett sätt att introducera ett system för läkemedelshantering på marknaden och jag hjälpte dem med illustrationer i klassisk serieteckningsstil. Deras input var att det skulle kännas lite som Roy Lichtensteins bilder och då var det bara att apa efter.

Här visar jag två av fyra illustrationer med sjuksköterskan som fick bli den som kommunicerar systemet som fått det vackra namnet Hamlet.

Illustration sjuksköterska Mattias Käll 1
Illustration sjuksköterska Mattias Käll 2


Bookmark and Share

|

Årets julklapp?

I år skall det visst bli matkassen som är årets julklapp och då passar det ju alldeles utmärkt att jag varit med och tecknat åt Linas matkasse.

Återkommande kunder är alltid roligt och det här är en fortsättning på de illustrationer som jag tidigare gjort åt dem för att visa på hur man beställer. Den här gången beskriver vi hur det går till när man bidrar till Linas Kenyakasse. Det hela är ett fantastiskt fint projekt där man kan bidra med matkassar till de mest behövande i Kenya. Bra jobbat Lina! Läs mer om Kenyakassen här.


Illustration Mattias Käll Linas Kenyakasse 1Illustration Mattias Käll Linas Kenyakasse 2


Bookmark and Share

|

60-talet smyger sig på

Skrivbordet är överhopat av pennor och papper. I mitt huvud är det ungefär lika rörigt. Den här veckan är det många saker som skall bli klara och det är både spännande och stressande. Några logotyper, en bunt illustrationer i klassiskt seriemanér, skisser på handritade diagram och så några strikta och snygga ikoner till bruksanvisningar. Varierat så det förslår.

Här om kvällen satt jag och lekte fram ett manér som jag gått och funderat på länge men som inte kommit på pränt förrän nu. Vad tycks om hur 60-talet och allt ”Mad men”- tittande påverkat mig?


60s illustration man


Bookmark and Share

|

Vågat scoutläger

Sitter på tåget mot Stockholm och ser morgonen gry. Gäspar lite och börjar längta efter en kopp kaffe. Idag ska jag upp och träffa en Brodén design och börja fila lite på snygga diagram och illustrationer till en bok som min förebild Mattias Klum fotograferat till och som hjälten Johan Rockström skrivit i. Känns hedrande att få finnas vid deras sida. Det som de gör är verkligen beundransvärt och det de kämpar för är så viktigt. Så om jag kan få vara med och väcka frågor och uppmana till handlande till förmån för djur och natur - då blir jag varm i hjärtat.

Något mer som jag blir varm i hjärtat av är scouting. När jag var liten så drog mamma iväg mig på ett stort läger ”Händer 1986”. Jag var egentligen för liten för att följa med men mamma var scoutledare och jag fick smyga med. Det var stort för mig. Nu några år och många läger senare, är det dags för ett nytt riksscoutläger anordnat av Equmenia. Till det hela ville de ha en grafisk profil med logotype och snygga och spännande illustrationer och jag var den lycklige som blev tillfrågad.

Efter ett antal skisser så kom vi fram till ett manér som skulle kunna passa dem bra och jag levererade underlag till affisch och hemsida. Tackar Nils Lyckander på Equmenia för förtroendet.


De tre första förslagen:
Equmenia Trampolin 60sEqumenia Trampolin mörkEqumenia Trampolin snäll

Det färdiga förslaget på affisch och logotype.
Equmenia Trampolin spännande


Bookmark and Share

|

Försök till att förklara Posten

Tidningskompaniet är experter på kundtidningar och skapar kundtidningar och magasin till en mängd fina varumärken. Jag har haft förmånen att få teckna förklarande illustrationer till dem några gånger. Det området är inte mitt främsta kunnande men jag ser en utmaning i att göra en komplicerad process så enkel och lättförståelig som möjligt.

Denna gång gällde det Clas Ohlsons leveranssystem till och från Insjön. Lite pilar och lastbilar, några tåg och en liten båt. Enkelt och tja, ganska lätt att förstå.

Posten Clas Ohlson illustration

Posten Clas Ohlson illustration NB 2


Bookmark and Share

|

Instagram, the 60s och Amadeus

60-talets illustrationer har länge inspirerat mig, men jag har inte fått tillfälle att teckna så mycket i den stilen. Så nu har jag gjort några egna små provillustrationer och just idag har jag vågat presentera ett förslag för en kund där jag inspirerats av allt retrosnyggt. Får se om Equmenia går med på det eller om de väljer något av de andra förslagen. Givetvis vansinnigt snygga de med :-)

Under en tid så har jag plåtat med Instagram. Underbart underhållande liten foto-app till min telefon. Man fotar och publicerar. Får snälla kommentarer och gillanden av andra användare och så bli man glad. Genom appen så kom jag i kontakt med en makalöst begåvad holländsk illustratör, Mijke Coebergh som jag inspireras mycket av just nu.

Här kommer några smakprov på mina Instagramfoton av 60-talsbilder under arbete.

60s illustration

I förrgår var jag och Elin på Länsteatern i Örebro. De sätter upp pjäsen Amadeus. Underhållande och riktigt bra skådespeleri! Så härligt att få gå på teater igen. Det blir alldeles för sällan som föräldrar i en trebarnsfamilj. Jag har fått förmånen att via reklambyrån Liljedals teckna en liten marknadsföringspryl åt teatern. En Amadeus-mask som stansades ut så att den kunde användas som en riktig mask och delades ut lite här och var. Kul tyckte jag!

Här är några skisser samt det färdiga resultatet där vi ville få fram en känsla av antik linjegravyr plus lite modern färgläggning. Ungefär som teatern i sig - lite gammalt lite modernt i en fin och kul blandning.

Mozart mask gravyr m färg ljus 2 LR
Mozart mask linje m färgMozart linje lös m färg


Bookmark and Share

|

Vindpinade båtillustrationer

Intensivt och innerligt. Många spännande projekt på gång i dagarna och jag försöker krama ur så mycket det går ur både penna, hjärta och hjärna. Får se hur långt det räcker. I morgon ska jag presentera mina tankar för en affisch till Svenska kyrkans ”Ung Mässa” och därefter hänger jag mig åt att skapa en tjusig profil åt Equmenias jättescoutläger. Och så en massa annat smått och gott förstås.

Tidningen Dagen bad mig härom veckan att illustrera två artiklar som handlar om unga och gamla i församlingarna. Man ville visa på allt gott som kommer ur mötet mellan generationer och att man kan berikas och lära sig av varandras olikheter. Jag tog fasta på att man gör någonting positivt tillsammans och i torsdagens tidning får gamla och unga bygga någonting tillsammans för att i fredagens tidning skjuta ut den färdigbyggda båten. Tillsammans i samma båt, bokstavligen talat.

Blyertsteckningar färglagda i Photoshop med snygg patina. Slitet är så fint tycker jag.

Dagen båt stor
Tillsammans Dagen Torsdag

Dagen tillsammans fredag


Bookmark and Share

|

Konsumentverket en bunt spenat och lilla jag

Härliga, ljuva sommartid går i varlig takt över till kalla morgonar med klar luft, så lätt och frisk att andas. Och kvällarna med sin kyla och blåsvarta stjärnbeströdda himlar. Det är också väldigt, väldigt fint.

Sommaren har varit så bra, så bra. Husvagnsturer kors och tvärs över landet. Bad i hav och sjöar. Kajak med smågrabbarna äta äpple med lilltösen och sola med frugan. Umgås med fina vänner och möte nya härliga människor. Så tacksam!

Innan sommaren så fick jag frågan från Konsumentverket om jag inte ville jobba lite för dem. De hade börjat sätta ihop ett material för vardagsekonomi för gymnasieskolan. Formgivningen skulle reklambyrån Spenat i Karlstad stå för och det gjorde mig ännu mer taggad. Jag hade inte arbetat tillsammans med dem tidigare men sett en hel del fina saker komma ut från deras kreativa verkstad. Så med spänning såg jag fram emot samarbetet.

Blyertsteckningar i collagestil med färgläggning i Photoshop fick det bli. Till det så lades vid formgivningen till ett klassiskt rutblocksmönster. Det hela blev till en färgsprakande och glad historia som kunden blev väldigt nöjd med. Så Spenat och jag suger i oss när Niklas på Konsumentverket säger att det här var det snyggaste som de gjort på flera år. Kul!

Här kommer några bilder från processen och från det färdiga resultatet. Spana in hela pdf-filen här.

Helsida o pantoneIMG_0859 LRIMG_0858
IMG_1242IMG_1243IMG_1244IMG_1245IMG_1246IMG_1247IMG_1248IMG_1249
68 Helsida


Bookmark and Share

|

Konfirmationsmaterial i fin form

Låååång och skön ledighet. Sicken härlig sommar det blev. Har kuskat runt med familjen i vår slitna gamla husvagn och sett barnen leka i solvarma vattenbryn. Läppjat kaffe, fiskat krabbor, haft sand överallt, paddlat kajak, lekt haj med glatt skrikande barn och en massa annat som hör en underbar sommar till.

Innan ledigheten fick vårens och sommarens stora projekt åka till tryck. Det var Marcus förlag som valt att låta mig formge och illustrera Skander Kurtin och Magnus Sternegårds bok Vägen folk. Boken är tänkt som ett undervisningsmaterial i bland annat konfirmationsundervisning. Boken var ett verkligt drömprojekt där jag fick fantastisk frihet och stort förtroende från både författarna och förlaget. Dryga 200 sidor där jag fick möjlighet att leka, teckna och måla. Variation och experimentlusta. Kreativit och lekfullt. Underbart!

Boken trycktes på tjockt obestruket papper och blev bara så där fin som man vågade drömma om. Här kommer några bilder och en liten videosnutt.

Boken kan du beställa här: Vägens folkVägens folk_1111_2Vägens folk_1112_2Vägens folk_1113_2Vägens folk_1114_2Vägens folk_1115_2Vägens folk_1116_2Vägens folk_1117_2Vägens folk_1118_2Vägens folk_1119_2Vägens folk_1120_2Vägens folk_1121_2

Passar på att tipsa om den vackra musikkonstellationen Two Birds. Emanuel Sandgren och Ellen Vingren med känsla och hjärta.


Bookmark and Share


|

Många världar

Det är något visst med böcker. Så fysiskt. Visuellt starkt. Att sitta och bläddra i en snygg bok med stora bilder. Att få reda på någonting nytt genom att läsa några sidor i en faktabok. Att få förflyttas till en annan värld, en annan plats och få ta del av en mordgåta, en kärlekshistoria, ett äventyr. Webben i all ära, men böcker har något som inte datorn kan ge.

När Bibliotek i Värmland ville fixa till en ny webbplats så anlitade de reklambyrån Clara i Karlstad och få fick jag vara med på ett hörn. Bakgrundsillustrationer som visar på delar ur den värld som böcker kan föra dig in i. Ett inspirerande blyerscollade färglagt i Photoshop.

Skärmavbild 2011-06-29 kl. 09.50.10


Här kan ni se en liten taffligt gjord film om illustrationen:Hoppas att ni alla snart får vila på en gräsmatta, på en strand eller i en hängmatta. Och kanske läsa en bok. Glad sommar!


Bookmark and Share


|

Vänta vackert

Reklambyrån Strateg ringde mig och frågade i fall jag inte ville vara med och teckna åt Tåg i Mälardalen. Och det tackar man väl inte nej till. Inte jag i alla fall. Tyckte att det lät ungefär lika kul som det faktiskt blev. Moderiktig illustration med mycket swosh bjuder jag nu Mälardalens resenärer på. Tack till Yvonne på Strateg för ett kul jobb!

TiM Kvinna vid biljettapparat
Tåg i Mälardalen_0786
Mälardalen 716
En tidig skiss.

Idag är det blyertstecknande åt Konsumentverket och byrån Spenat för hela slanten. Kul och intensivt! Här visar jag en teckning som snart ska scannas och färgläggas.

Mailman_on scooter

Och så ett tips: Ta en titt på denna makalöst fina stol. (via Colossal)


Bookmark and Share

|

Plus

Åh , den här helgen var helt underbar. Vi var en bunt pappakompisar som tog våra barn till en stuga mitt i skogen. Vandrade, fiskade, badade och bastade. Härligt! Fotade en hel del och la upp en av bilderna på Instagram. Kolla gärna där. Ni kan även följa mig och lite vardagligare funderingar kring livet som illustratör på min Facebooksida.

För någon vecka sedan fick jag i uppdrag att teckna åt tidningen Dagen. De höll på med en artikelserie i två delar kring församlingar som går samman. Problem och möjligheter. Med fokus på glädjen ville de att jag skulle göra två olika illustrationer på detta tema. Jag lämnade några skisser och manérförslag. De valde de två översta och blev nöjda och glada.

Kyrkor går samman träd liten HR
Kyrkor går samman ruff LR
Kyrkor går samman fin LR

Idag ska jag göra slutklämmen på Frizonhäftet, fortsätta arbetet med Vägens folk och göra några snygga diagram. Och helst lite till :-)

Passar på att tipsa er om Vanessa Brantley Newton som gör retroinspirerade barnboksillustrationer. Så fina! Även Meg Hunt får mig att längta efter att sitta på sängkanten och läsa spännande sagor för mina pojkar.


Bookmark and Share

|

Gas

En lång dag är snart till ända. Ska snart cykla hem i regnet och sen ska vi hämta husvagnen. Den står i en lada utanför stan, men nu ska den få ut och lufta sig igen. Längtar verkligen till semestern nu. Samtidigt så är det förstås väldigt kul att jobba, men just idag har det varit så mycket strul. Alla dessa program och en dator som haft en dålig dag. Blä, ibland önskar jag att jag bara satt med penna, papper och inget annat.

Jag tar hur som helst och visar upp några collage som jag gjort åt reklambyrån Clara i Karlstad och deras kund Svensk hamntidning. Denna gång var temat gas som drivmedel inom sjöfarten. Intressant och viktigt. Utvecklingen mot miljövänliga bränslen går framåt och det är på tiden.

Här är mina två förslag till byrån. Varav de valde den övre. Bra val tycker även jag så här i efterhand.

Svensk hamntidning gas rosablå LR2Svensk hamntidning gas skrap LR2

Tipsar idag om Shaun Tan och hans fantastiska berättelser. En i mitt tycke värdig vinnare av Almapriset.


Bookmark and Share

|

Kreativt kaos

Veckorna till sommarlov är inte så många och det är hel del spännande projekt ska landas innan jag får vila på vår toviga gräsmatta. Igår var jag till Karlstad och hade uppstartsmöte tillsammans med reklambyrån Spenat och Konsumentverket. Undervisningsmaterial i privatekonomi ska de bli! Låter knastertorrt, men vi ska få det att brinna!

Denna vecka är det konfirmationsmaterial till Marcus förlag som gäller. Känns makalöst spännande men jag känner mig samtidigt lite stressad då det ligger ett digert jobb framför mig. Jag har belamrat vårt gemensamma arbetsbord och det är nu fyllt med härliga små pappersbitar som kan bli något stort!

IMG_0585

Idag tipsar jag er om Olof Hajek. Finfina bilder.


Bookmark and Share

|

På tunn lina

När jag var sisådär fjorton femton år så gick jag på kvällskurs i akvarellmåleri. Inte den vanligaste sysselsättningen för tonåringar. Men jag tyckte att det var riktigt mysigt att sitta och lavera och konversera tillsammans med medelålders kvinnor som älskade att måla blommor. Kaffepaus med skinkmacka och rökpaus för den darrhänta kursledaren.

Nu så fick jag tillfälle att plocka fram min akvarellåda igen och måla några skira blomster. Försökte att tolka dem med fart och kraft. Snabba linjer. Stänk och skvätt. Allt till förmån för Kvinnohuset och kampanjen En annan mamma som hjälper de som behöver det bäst. Strateg var byrån och Yvonne var AD. En förmån att få hjälpa till!

Blommor akvarell_6779Kvinnohuset blommor akvarell 2Kvinnohuset blommor akvarell

Dagens tips går till inspirationssajten booooooom som alltid visar helt fantastiska saker. Bra urval och bra blandning.


Bookmark and Share

|

Nya pennor

Håller som bäst på att teckna bilder till Tåg i Mälardalen. Lite swoshigt och moderiktigt skall det bli. Får väl se om jag lyckas få till det.

Landade en packe med pennor idag. Blev så inspirerad av en kollega som jag hittade här om dagen att jag investerade i en uppsättning markers. Hittills känns de väldigt trevliga och jag ser fram emot kreativa utflykter på vita papper tillsammans med de här pennorna. Tack till begåvade Bokkei för inspiration!

Liten pojke jagar löv_6778


Och så hittade jag en annan illustratör som inspirerade mig till motivvalet. Naivistiskt och gulligt så det förslår och en fin känsla för färger och ljus. Låt mig presentera Pascal Campion.


Bookmark and Share

|

Våryra

Björken har slagit ut utanför fönstret. Påskliljorna blommar klart gula och citronfjärilar fladdrar förbi på fikapauserna. Påsken står för dörren och vi firar livet. Glädje och kärlek till er alla!

Mattias och gubben smal

Jag tar ledigt under påskhelgen och hoppas att vi ses på andra sidan :-)
Tills dess så vill jag tipsa om imponerande snickeri och fina fotografier av Elisabet Dunker.


Bookmark and Share

|

Affisch för unga filmskapare

På plats. Idag är listan över saker att göra både spretig och lång. Mönster till en flasketikett, illustration av en återvinningsmaskot, en förtydligande illustration till Domstolsverket och lite annat smått och gott. Börjar dock dagen med en återblick.

En av mina kompisar från utbildningen på Södra vätterbygdens folkhögskola arbetar numera som verksamhetsledare på Reaktor sydost. De är ett resurscentrum för film och ung kommunikation. För några veckor sedan bad han mig göra en affisch till deras verksamhet. Ett uppdrag med stor kreativ frihet inom ett önskat manér. Presenterade några skisser och till slut landade vi i den bild som ni ser här under. Svart och illgrönt.

Först ett collage i Photoshop med diverse fotografier. Därefter tecknade jag av detta i blyerts, scannade in och så färgläggning i Photoshop. Voila!

Reaktor affisch Ung A3 LR2
Affisch_LRIMG_6772 LRIMG_6773 LR

Dagens tips leder er till en blyertshjältinna i Frankrike och en blyertshjältekompis i Stockholm.
Charlotte Delarue
Tzenko Stoyanov


Bookmark and Share

|

Jorden runt med posten

Nu är äntligen våren här och igår eftermiddag fick jag ta min minsting Sonja med mig ut på promenad. Vi tog en lång tur i Oset vid Hjälmarens västra strand. Landade med kaffe och skissblock på Naturens hus. Solen sken och livet var helt underbart. Mer sånt!

Postens kundtidning Nyhetsposten fick även detta nummer en förklarande illustration. Denna gången var det deras internationella distributionssystem Direct Link som skulle visualiseras. Dan, AD på Tidningskompaniet kom med en noggrann brief och då var resten inte så knepigt. En jordglob med svävande paket och lastbilar i vektorgrafik por favor.


Jordglob Nyhetsposten
Posten Direct Link i tryck
Jordglob NB nyhetsposten

Tipsar idag om den superbegåvade Keetra Dean Nixon. Snygg typografi och konst i en fin blandning.

|

Illustrationer till Linas matkasse

För mig som småbarnsförälder så är de färdigkomponerade recepten och matkassarna någonting som lockat länge. Och för någon vecka sedan fick jag tillfälle att sätta mig in i det hela på nära håll. Linas matkasse ringde mig och bad om hjälp med att visualisera hur det går till när man beställer en kasse full av bekvämlighet.

Jag gjorde några skisser och de fastnade för ett av manéren. Beställa med några klick, komponering av smaskiga och braiga recept, leverans direkt hem till dörren och så till sist är det dags att njuta av något hemlagat och gott. Så smidigt!

Illustration Linas matkasse 2
Illustration Linas matkasse 1


Här nedan ser ni några av mina skisser.

Linas matkasse skiss
Linas matkasse illustration 1Linas matkasse illustration 2Linas matkasse illustration 3

Stort tack till Linas matkasse för ett kul uppdrag! Och nästa måndag kommer första kassen hem till min dörr. :-)

Kolla gärna in på Linas facebooksida.

|

Svensk handikapptidning

Min morfar som var bonde och snickare brukade säga att man fick fuska där det inte syns. Ett bra trix som jag som före detta perfektionist och gärna tyr mig till. Men att fuska på det sätt som den här artikeln handlar om tror jag inte att han menade. Här handlar det om att roffa åt sig pengar ur bidragssystemet. Svansk handikapptidskrift ringde mig och bad mig illustrera en artikel som uppmärksammade det tunga faktumet att var tionde utbetald assistanstimma borde aldrig blivit utbetald. Detta kostar samhället två miljarder per år. Helt makalöst! Klart att de som bör få sin assistans skall få den. Verkligen! Men här handlar det om människor som spelar sjuka och förlamade på bekostnad om de som verkligen är det.

Ett digitalt collage får visualisera röran och kaoset.

Illustration rullstol

Sv handikapp i tryck_6728
Sv handikapp NB_6728
Illustration rullstol grovIllustration rullstol tio procent
Då två sista bilderna är två tidiga skisser.

Dagens tips leder er till Jason Munn som är en begåvad grafisk formgivare och illustratör med skarp hjärna. En favorit sedan länge.

Och så blir jag glad om ni gillar mig på Facebook. Då får ni mina nyheter rakt in på er egen Facebook sida. Tackar.

|

Det finns mer att se

Så kom det sig att jag gjorde lite grafisk form igen. Det är ju inte så ofta nu förtiden som jag gör det men nu var det skoj. Två utbildningar ville samannonsera och kom glädjande nog till mig. Jag fick möjlighet att fortsätta utforska spåret med digitala collage med analog känsla. Klipp och klistra i Photoshop är nästan lika skoj som äkta sax och riktigt papper.

Dagen TeenChallenge 98x255 LR
Dagen TeenChallenge NB LR


Ett gediget letande bland gamla söndagsskoleplancher och bibelteckningar gav detta resultat. Här tar Bibelpersonligheter och tar ett steg ut ur Bibeln i en uppmaning till ungdomar att ta steg ut i världen och göra bra saker. Tack till Teen Challenge och Götabro för trevligt samarbete!

Dagens tips leder er till David Sparshott. En händig frihandstecknare från London.

|

Collage seglar ut

Det är bra tryck här på lilla firman och jag har förmånen att få jobba rumpan av mig. Många nya, spännande kontakter och en hel del återkommande. Kul att ha mycket att göra!

Reklambyrån Clara i Karlstad är en av de som kommer tillbaka. Denna gång är det ytterligare ett collage för Svenska hamntidning. Digitalt klipp och klistra när det är som allra roligast.

Passa förresten gärna på att klicka på ”Facebook- gilla-knappen” här till höger. Då blir jag glad.

Collage Staden och hamnen LR
Collage Svenska hamnar NB

Att måla träd är vanligt, men att måla på träd är väl ganska ovanligt, men här blir det väldigt fint.

Och så får jag passa på att återigen tipsa om de fantastiskt fint komponerade fotografierna av Levi Wedel.

|

Miljömedvetna kor

Vintern kom tillbaka. Det känns som att det kommit 20 cm snö på ett dygn och det fortsätter falla vitt utanför fönstret.

Svenska kyrkans unga och jag har arbetat fram ett material till barnverksamheten. Nu kan barnen få lära sig mer om natur och miljö tillsammans med kossan Rosa och de andra djuren på gården. Pyssel varvas med pedagogiska och kul illustrationer. Hederligt akvarellmåleri med tuschkonturer. Kludd och kladd!

Soptunna 1 o 2 LR
9
4-5 LR
Dagens inspirerande tips får gå till denna vråltjusiga kalligrafivideo och denna snygga väggmålning som påminde mig om en annan gammal favorit som heter Josh Keyes.

|

Kom hit vettja

Så har jag då haft nöjet att samarbeta med Liljedal Communication igen. Per-Ivar är en snäll uppdragsgivare och ger mig stor frihet att experimentera och komponera små collage med siluetter kombinerade med akvarellfärg och röntgenbilder. Örebro läns landsting är slutkunden och här har jag hjälpt dem att garnera informationsmaterialet om deras ST- och AT-läkartjänster. Allt för att locka de bästa läkarna. Kom till Örebro vettja. Här är livet fint!

AT-läkare LR

AT-läkare på webb
AT_Faktablad_Psykiatrin
AT Lindesberg LR
AT Allmänmedicin

Idag tipsar jag om en annan kille som håller på med collage, men mer fysiska sådana. Snygga collagetavlor. Richard Pearse heter han.
Och så tycker jag att ni ska ta er en titt på den supersmarta Massagebrädan Lotus som min kompis Kersti uppfunnit och designat och som jag (otippat) fick modella för. Och idag fyller Kersti dessutom 30 år. Grattis!

|

En liten illustratör

Jag fick finbesök i studion här om dagen. Min femåring är inne i ett riktigt flow vad gäller ritandet och det blir monster, fladdermöss och superhjältar i långa banor. Hans senaste notering är att om man kröker benen på gubbarna så inte bara står de utan då går de! Igår så hade han och jag bestämt träff på kontoret och han var så laddad. Han gick rakt fram till min stol, hoppade upp och började jobba. Ritade, grejjade med ritplattan, vässade mina pennor och allt med full koncentration och stort allvar. Och kanske det sötaste: När han skulle till pappas jobb ville han vara fin. Skjorta och slips! Långt mycket stiligare än jag.

Viggo_0265

Viggo_0269


Dagens tips:
Jag vet inte vad det är så kul med det här fotot, men kul är det. Tycker i alla fall jag. Duktig konstnär med finfina skulpturer och bilder.
Fantastisk musikvideo med så mycket energi och humor. Slutet kunde dock gjorts annorlunda enligt mig.

|

Festivalsommar mitt i vintern

Nu är Frizons hemsida på plats. Sommarens finfinaste festival har fått sliten street-look och jag står bakom formen och bilderna. Erik Olesund på Kilo design har fixat programmeringen och Elin Davidsson på Frizon är den modiga och härliga uppdragsgivaren på EFK Ung. Tackar!

Inom kort kommer även affischer och flyers tryckas och skickas ut över Svea rike.

Frizon hemsida


Tog en tur på mina långfärdsskridskor på lunchen. Hemfjärdens is var knackig och snötäckt men det kändes ändå helt rätt att njuta av vintern. Även på en fredagslunch.Tipsar om snygga och genomtänkta illustrationer av Emiliano Ponzi.

|

Miljövänliga och snygga hamnar

Vintern håller oss i ett stadigt grepp och cykelturerna till och från jobbet tar hårt på mina illustratörsfingrar. Det tar några minuter innan de tinat och de är sugna på att jobba.

Återkommande kunder är kul och den här gången var det Jessica på Clara som slog en pling och ville få ytterligare en illustration till Svensk Hamntidning. Vi har arbetat oss fram till ett collagemanér med akvarellkänsla och denna gång var det miljötema. Så några löv tillsammans med vattenskvätt och pampiga båtar blev mitt förslag. Ett förslag som gick till tryck direkt. Utan krusiduller. Kul!

Svensk hamn Collage
Svensk hamn foto
Svensk hamn nb


Tipsar om den underbara illustratören Ana Ventura som jag beställt både prints och en brodyr ifrån.

|

Outsourcing på mitt sätt

Snart blir det lite ledigt och det ska bli ”veri najs”. Jag har fullt upp in till slutet och längtar hjärtat ur mig efter att få mysa lite mer med familjen. Den 23:e december till och med den 3:e januari tänkte jag ta och bomma igen kontoret. Vi hörs igen sen!

För en tid sedan ringde min kompis Dickens på NPP reklambyrå och ville ha en fortsättning på ett jobb som vi tidigare gjort åt deras kund IT-mästaren. De arbetar med IT-drift och hjälper kunder med allt som är krångligt. Denna gång ville de tala om outsourcad IT-drift och hur det kan se ut om man inte har det. Rörigt och utan koll på tekniken. Det kan IT-mästaren råda bot på.


IT-mästaren u outsourcing

Här är en första skiss som kunden fick titta på innan vi gick vidare med den slutliga bilden. Snabb blyertsskiss som jag färglagt i Photoshop.


Ill_u_outsourc_LR

|

Promo för illustratörer

I höstas fick jag ett smickrande telefonsamtal från Illustratörcentrums valberedning. De frågade mig om jag ville bli medlem i deras styrelse. Om jag ville! Det var ungefär det där som jag väntat på utan att veta om det. Livet som illustratör kan lätt bli lite ensamt. Detta trots att jag delar lokal med fem fantastiska kreatörer så saknar jag ibland just det där introverta pratet om allt från hur vacker Paynes grå är när den sprider sig över ett grovgrängat papper till hårdnackat prat om fördelar och nackdelar med att vara en del av en agentur. Ja, ni förstår.

Så nu ska jag då få möjlighet att få nya illustratörsvänner och vara med i en styrelse som verkar för att marknadsföra svenska illustratörer och formgivare. Spännande. Vill ni ta er en titt på vårt arbete läs gärna mer på hemsidan. Där kan du även ladda ner en gratis app till din iPhone för att bläddre bland alla duktiga kreatörer.

Skärmavbild 2010-12-15 kl. 09.03.18

Passar på att tipsa om Amy Ruppel som gör finfina bilder.
Øyvind Hovland är en kollega i grannlandet som har en fin syn på illustration: ”Even if you only have one small image at your disposal, a story can still be told. And that, in a nutshell is my aim, to tell a story using whatever means I have”.

|

Däckbytartider

Snön yr runt knuten och jag smuttar på en kopp silverte. min söta fru sitter mitt emot mig och syr på en prickig klänning åt vår nyfödda, lilla dotter. En tjej! Nästan omöjligt att greppa efter att ha fått två busiga grabbar. Märkligt och väldigt, väldigt härligt! Så nu jobbar jag lite på halvfart några veckor för att hinna njuta av livet.

Hinner dock jobba lite och spånar i dagarna på ny affisch till festivalen Frizon och ska snart rita några översiktsbilder på återvinningscentraler åt Örebro kommun. Har en massa kul jobb på gång och livet som illustratör är fint!

Fick för en tid sedan en förfrågan om att göra en illustration åt Strateg. Deras kund Frasses däck ville fixa några fina bussbaksidor och Kajsa på Strateg tyckte att 50-talsillustration skulle kunna passa bra. Jag tog fram några skisser som vi vred och vände på tills vi hittade den sökta känslan. Fångade en buss på bild på min väg hem från BB.

Bak på bussen LR
Min illustration på baksidan av bussen.

Mattias 50's ruff
Så här blev den slutliga illustrationen. Målad i Photoshop utifrån ett referensfoto från kunden.

Mattias 50's utan bakgrund
Mattias 50's m bakgrund
Två tidiga förslag med och utan bakgrund.

Tipsar om att ta er en titt på fantastiska Studioviolet och finfint broderi av illustratören Jillian Tamaki.

|

Rent vatten i tankarna

Höstrusket håller på att gå över i vinter. Frosten biter i gräs och fallna löv och snart lägger sig isen på Hjälmarens svarta vatten. Längtar innerligt tills jag får plocka fram långfärdsskridskorna igen.

Och appropå vatten. Allt fler restauranger inser problematiken med vatten på plastflaska. En väldig logistik och mycket sopor som innebär en enorm påfrestning på naturen. Det svenska bolaget Water Concept arbetar med system som de kallar Thoreau som hjälper restaurangerna med att rena och kyla kranvatten och sedan tappa dem på snygga glasflaskor som sedan kan återanvändas gång på gång. Snyggare, miljövänligare och minst lika smakligt.

Blues and Backhand bad mig ta fram ett antal illustrationer som skulle hjälpa till att visa på alla fördelar med Thoreau. Ett collage i blyerts som sedan färglades i Photoshop fick famna allt gott.
Ett kul jobb för en trevlig kund!


WaterConcept kollibri
WaterConcept illustration 1

Tipsar också om en fin animation som jag hittade.

|

Returfilurerna på plats

Höstrusket gör ett uppehåll och jag hoppas på en korvgrillning med mina små pojkar i eftermiddag. Ska bli skönt att andas lite frisk höstluft – blandad med rök. Faktiskt.

Fick för om kring ett år sedan ett uppdrag som nu äntligen lanserats. Det var Kalmarsundsregionens renhållare som bad mig teckna några karaktärer åt dem och de barn som besöker deras återvinningscentraler. Det hela resulterade i returfilurerna som är en samling busiga djur som hjälper barnen att sortera rätt bland containrarna. Illustrationerna fick plats på skyltar som monterades på återvinningscentralerna och i en pysselbok som barnen får när de kommer på besök.

För mig som är nästan sjukligt intresserad av sopsortering och återvinning så kändes detta som det perfekta jobbet. Kul!

Katt_KSRR_helfigur

Här ligger några skisser i bakgrunden av de färdiga skyltarna. Dessa är ett axplock av 17 olika skyltar.

Katt_KSRR
Skata_KSRR
Lejon_KSRR
Panda_KSRR

Här är några sidor ur barnens pysselbok. Returfilurerna i sitt esse!


Pysselbok_KSRR_s1
Pysselbok_KSRR_s2
Pysselbok_KSRR_s3

Här kan ni titta på ett fint inslag som TV4 Kalmar gjorde från invigningen tillsammans med Eva Funck från Evas Superkoll. Kul!

|

Full koll på nycklarna

Att tappa bort nycklarna är lätt. Tro mig! Jag är inte så värst bra på att hålla koll på var jag sist la plånboken, nycklarna och nu senast glasögonen. De där glasögonen som jag fått börja med. Dem kan jag lägga precis var som helst. Och sedan inte minnas nåt.

Några som däremot håller bra koll på både sina egna och andras saker är PAAM systems. De hjälper företag att skapa system för att säkra hanteringen av olika objekt och med att skapa tillträde till tillgångar. Nu senast hjälpte jag dem med illustrationer till Nyckelhanteringsguiden. En diger faktabok som jag borde läsa noggrant :-) Om det nu hjälper ett fall som jag.

PAAM Nyckelguiden 1
PAAM Nyckelguiden uppslag

Tips om den begåvade illustratören Chris Silas Neal.
Och så dagens soundtrack med Tobias Fröberg

|

Hej på dig stök och bök

Håller som bäst på med en härligt kreativ fas i ett illustrationsprojekt för ORIA som tillverkar med ekologiska kläder. Ett spännande samarbete som ni förhoppningsvis snart ska få se resultatet av. Vi får se var det landar men än så länge är det färgpennor, akvarellfärg och tusch högt och lågt. Helt perfekt!

Kreativt skrivbord _LR

|

Bröderna Krull i fast form

Det är någonting visst att få se sina bilder i pränt. I fredags kom en bunt av min första barnbok med posten. Och att få öppna den där lådan, lyfta upp 15 nypressade exemplar av Bröderna Krull och bläddra mig igenom de där sidorna som jag slitit så med. Det var skönt! Känner mig härligt nöjd med det hela och tror minsann att Sören & Anders samt Loka Brunn också gör det.

Bröderna Krull 2_LR
Bröderna Krull_LR


På fredag åker jag ner till bokmässan i Göteborg för att vara med när boken lanseras. Få hänga lite med förlagsfolket i montern och förhoppningsvis säga hej till några kollegor. Och så en knasigt kul grej - Loka Brunn har sett till att sy upp brorsorna Krull i helfigur. De ser helt galna ut och jag ska se till att få krama om dem riktigt ordentligt. Så kom till Egmonts monter på eftermiddagen. Då är jag nog där och så kan vi säga hej. Det vore kul!

Bröderna Krull dockor

Men innan bokmässan så ska jag och de andra på kreativa kontoret ta en avkopplande tur till just Loka Brunn. Slappa lite och inspirera varandra till nya stordåd. Och efter två års svettigt företagande kan man behöva lite bubbelbad.


Så kommer jag med några tips:
Superfina illustrationer i 60-talsstil från Darling Clementine
Och en vansinnigt snygg liten film.


|

Serieteckningar lockar till möten

Nu var det ett bra tag sedan jag tecknade serier. När jag höll på som mest så hade jag en helsida i ett ungdomsmagasin. En gång i månaden tecknade jag en serie, stoppade i ett brund C5-kuvert och skickade med posten till Jönköping. Det var tider det :-)

Denna gång var det min kontorskollega reklambyrån Blues & Backhand och deras kund Runö konferens som bad om mina tuschade linjer. Uppdraget var att ta fram bilder på deras fiktiva värdinna Clara och en tilltänkt kund som jag tror fick heta Christian. De två skulle finnas med i en mässmonter och annat marknadsföringsmaterial. Och i en första serie med de två så får man höra lite mer om Runö som konferensanläggning och så skojjar de till det lite på slutet.

Illustrationerna skulle dras upp i jätteformat och för att det inte skulle bli alltför tunga filer så tecknade jag allt i vektorgrafik. 2,5 meter höga och 2 meter breda bidde de till slut.

Det hela gav enligt kunden mycket positiv uppmärksamhet både från kunder och branschkollegor och Runö var därmed helnöjda med arbetet. Det värmer!


Illustration Clara färg
Illustration Clara svv
Illustration Christian
Illustration Serie RunöMonter Runö 1Monter Runö 2Monter Runö 3Monter Runö 4

Tipsar så om en fransk, vemodig och vacker animerad film. Titta här.

|

Illustration lockar läkare

Fryser om fingrarna och saknar kaffemaskinen som åkt på mässa. Gråtrist morgon som ska försöka vändas till kreativitet och stordåd.

Först vill jag bara visa en illustration som jag gjort åt Liljedal Communication. De fick i uppdrag av Landstinget i Örebro län att fixa en monter till en mässa. Den skulle locka fler läkare till vår fina stad och det expansiva universitetssjukhuset. Några tydliga symboler för Örebroregionen blandades med siluetter av läkare och patienter, människor och kaffekoppar till ett välkomnande och färgsprakande collage. Så nu får vi se om det ploppar in några nya förmågor på sjukhuset. Hoppas, hoppas.

Collage landstinget LR
Collage i tryck_ST_massa


Och så vill jag tipsa om nyupptäckta Øyvind Hovland och det underbara projektet som visar en snyggt fotograferad eller illustrerad samling om dagen.

|

Illustration till bokomslag

Frosten biter i gräset som nätterna och morgonsolen silas genom dimhöljda äppelträd. Vackra september är här och jag njuter av den kalla och friska luften. Det blir så lätt att andas nu.

Innan sommaren kom Marcus förlag och bad mig att ta fram bilder till två bokomslag. De vågade låta mig prova några gamla idéer som saknat lämplig kund. Så där är det ofta. Jag sitter och ruvar på lämpligt tillfälle och rätt kund för att få prova ett manér. Och så glad jag blir när det dyker upp.

En ny serie med bibelstudieböcker fick en framsida med ett Jesusansikte i mosaik. Och en bönbok för unga fick prova på mina Photoshopcolorerade blyertscollage. Kul tyckte jag! Böckerna kommer ut på bokmässan i Göteborg om några veckor.


Bibelstudier för alla LR
Framsidesillustration till Tom Wrights Bibelstudier för alla

Framsida collage rgb
Baksida och framsida till Gud, det är jag. Bönbok för unga.

|

Illustration, inspiration och interiörskiss

En lite kämpig vecka är snart till ända. Har svårt att sätta fingret på vad det kämpiga bestått i, men jag har inte haft riktigt flyt. Jag har tecknat serier stora delar av tiden och därimellan gjort lite ditt och datt. För att få upp humöret lite så var jag bort till Malins hembageri här på norr i Örebro och köpte mig en karlspaderkrans. Hoppas att den och en kaffe gör susen.

Några vettiga saker har jag i alla fall fått gjort och jag är lite stolt över det collage jag fixade till EFK. De håller på att bygga nya lokaler och vill nu få hyresgäster dit. Jag fick i uppdrag att teckna en inspirerande kontorsmiljö. Hämtade inspiration från 60-talsillustrationer och blandade det med modern arkitektur. Och då blev det så här.

EFK Interiör illustration

Och så vill jag berätta att jag fått förmånen att vara en av talarna på Örebros första Pecha Kucha. Det hela går av stapeln torsdag 3 september och ni är alla supervälkomna. Jag kan kanske inte lova att min presentation kommer att bli fantastisk. Jag kommer säkert vara alldeles på tok för nervös, men jag är i alla fall där. Så vill ni komma och säga hej så skulle det vara väldigt kul.


PK Örebro Flyer A6

|

Barnboksillustratör minsann

Att få teckna en barnbok är många illustratörers drömuppdrag och så även mitt. Så när jag fick en fråga från Loka brunn om jag ville göra en barnbok åt dem tillsammans med Sören och Anders så var svaret självklart!

Boken handlar i korta drag om flickan Grete som träffar trollbrorsorna Julle och Bulle i skogarna kring Loka. Vi får vara med när de blir vänner och följa Julle och Bulles funderingar över vilka de själva är. Sören och Anders har skrivit om viktiga saker på sitt härligt galna sätt och det är verkligen en förmån att få arbeta med folk som har sån koll.

Loka brunn kom med en del önskemål och funderingar på hur karaktärerna skulle se ut och skisserna blev ganska många. Det hela landade i en knallgul och godmodig Julle samt en knallblå och irriterad, liten Bulle. Rätt söta tycker jag själv :-)

Boken lanseras på Bokmässan i Göteborg senare i höst och för er som blir sugna på att shoppa en galen bok - klicka här.

Och tjuvkika gärna på några sidor i boken här.

Bröderna Krull skiss figurerBröderna Krull 1
Bröderna Krull 2TrollenFörsta utkast 18-9 SkissBröderna Krull-8-9


|

Tillbaka på stolen

Underbara sommar. Du har varit så makalöst skön! Att få några veckor ledigt i solen. Har kuskat runt med husvagnen i Svea rike. Av intresse för oss konst- och designintresserade så kan följande nämnas att det i Falsterbo visades målningar av Stefan Alexis som fångade mitt intresse. Fina naturmotiv i utsökt pointilism. Sedan tog vi oss till Grafikens hus i Mariefred där jag var en vecka tillsammans med kompisar från konstskolan för många år sedan. Tillsammans med nostalgiska minnen vandrade jag genom en fin utställning med Picassos grafiska verk. Inspirerande!

Utöver detta så har det fikats och badats en hejjans massa. En av sommarens mysigaste fikan intogs på innergården till Café Tutingen i Askersund. Mandelbiskvi, kaffe, sol, familj och goda vänner. Sommaren har varit god mot mig!

Så har jag börjat experimentera mig in i ett nytt, konstnärligt manér. En skvätt akvarellfärg, några slitna papper, ett par gram vektorgrafik och så ett uns Photoshop. Vet inte vem som är sugen på att använda det men jag vet att jag själv älskar det. Och det räcker just nu.

Floral Dante LR

Annat inspirerande som jag funnit i sommar är den spännande illustratören Victo Ngai och barnboksillustratören Emma Adbåge.

|

Ännu ett jobb i hamn

Ja, ja det blev en ordvits i rubriken. Jag delar lokal med en som är uppvuxen nära Borås och jag är pappa och över 30 år. Då får man ordvitsa!

Reklambyrån Clara bad mig illustrera åt deras kund Svensk hamntidning och det gjorde jag ju så gärna. Akvarellsplashcollage kändes som ett givet manér. Gav dem ett par alternativ och de fastnade för den översta. Kul jobb!

Collage 4_LR
Collage 3_LR
Collage2_LR
Collage_LR

Solen skiner och jag slits mellan att längta ut och att längta till jobbet. Jag har en massa kul saker kvar att rita innan jag får husvagnssemester. Har precis avslutat layoutandet av Frizons festivalhäfte tillsammans med min kompis David och kastade mig därefter in i ett drömprojekt. En barnbok ska illustreras. Berättar gärna mera om en stund.

Och så lite inspiration - asiatiska influenser
Tatsuro Kiuchi - Superduktig japansk illustratör
Jon Han - Snygga ytor och linjer

|

Färgstark kampanj från Eskilstuna, NPP och ... ja, gissa den tredje

Lagom till naturen slår ut i sin fulla färgprakt så lanserar Eskilstuna kommun sitt nya sätt att sortera sopor. Färgsortera. Det går ut på att man ska slänga alla sopor i samma soptunna. Det kan låta lite knasigt men är raka motsatsen. Det geniala ligger i att man sorterar sitt avfall i olika påsar med olika färger. Sedan kommer sopbilen och hämtar soporna. Väl framme på återvinningscentralen sorteras soporna med en optisk läsare som känner av vilken färg påsarna har och vips så var alla sopor på rätt plats. Ordning och reda pengar på freda.

Jarmo och de andra i projektgruppen på reklambyrån NPP reklambyrå hade visionen om en überschön bild med himmelska toner. Jag tolkade hans fina skiss och kom fram med den bild som blev kampanjens huvudbild. Denna kompletterades sedan med flera illustrationer i det som kom att bli instruktionspekbok till kommunens invånare. Voilá!


Eskilstuna Pekbok Mattias Käll
Färgsortera NB
Eskilstuna Pekbok Mattias Käll 2
Hårdplast
Tidningar o papper
Kartong
Kompost
Plastkasse blåTänk att det enkla kan vara så underbart bra. Här är en samling gif-animationer från en designbyrå sprungen ur designskolan Elisava i Barcelona. Check it out!

Bild 3


Det finns en del reklamfilmer som bara går rakt in i hjärtat. Må den så vara lite amerikansk och ha några år på nacken. Jag älskar den ändå.

|

Splasch i rutan

Shit pommes frites va trött jag är. Jag vet inte riktigt varför. Barnen sover bra om nätterna och solen skiner om dagarna. Men idag är det bara kört. Försöker göra en massa vettiga saker, men det är svårt. Det som brukar hända dagar som den här är att jag bara slösurfar och kollar på alla andra duktiga illustratörer, designers och fotografer. Idag har jag snurrat runt och lyssnat på en massa musik. Dagens fynd på musikhimlen är Rue Royale. Andra hyfsat nytillagda favoriter är First Aid Kit, Antony & The Johnsons, Mumford & Sons och Band of Horses. Vackert!

Nåja, lite har jag jobbat idag och för några dagar sedan jobbade jag riktigt mycket. Då gjorde jag collage till behandlingshemmet KRICA. Nu har de lanserat sin nya sajt där mina illustrationer finns med. Så bra att få jobba åt en sådan viktig verksamhet. Och så var de så snälla. :-)


KRICA boendeträning collageKRICA förstabild collageKRICA samtal collageKrica www förstasida

|

Snyggt förpackad filmmusik

Solen skiner och livet är gött. Ska snart sätta mig i solen och skissa på några illustrationer till NPP reklambyrå och en bra kund. Hoppas kunna fixa fram något vackert.

För en tid sedan ringde min gamla kompanjon och folkhögskolekompis Martin och bad mig göra ett skivkonvolut. Han arbetar på spännande Reaktor sydost som hjälper till med allt möjligt vid filmskapande. Denna gång har de tillsammans med Karin Åberg producerat en skiva med musik som man får använda fritt i sina filmer.

Jag skapade ett klippdockelandskap med rekvisita, skådisar och filmskapare. Försökte få lite 60-talstouch på färger och strukturer. Vet inte om jag nådde ända fram, men gillar ändå slutresultatet. Hoppas att de gör det också.


Freesound NB LR
Freesound Mattias KällFreesound CD-skiva tryck LR

Tipsar om talangen Dante Terzigni. Hans verk är fantastiskt fina.

|

Två fina blir ett

Två underbara människor och nära vänner har bestämt sig för att fira sin kärlek. Jag fick frågan om jag inte ville hjälpa dem med att fixa till en inbjudan vilket jag mer än gärna. De hade sett mina collage och ville gärna ha någonting i samma stil. Svepande former, blommor och fina siluetter gav Åsa och Zerit en stämningsfull bröllopsinbjudan. All lycka till er från mig! Kram.


Bröllopsinbjudan 2
Bröllopsinbjudan 1

Framsida
Åsa och Zerith siluetter

|

Våryra i storformat

Vilken underbar söndag! Vi var ute i trädgården så gott som hela dagen igår. Solen sken och vi njöt i fulla drag av att värmen och våren äntligen är här. Barnen sprang runt, runt. Plockade pinnar, grävde lite i några jordhögar, gungade och hade superkul tillsammans. Grannarna letade sig också ut och några grannbarn kom förbi och lekte de med och snart hade vi bjudit in deras föräldrar på kaffe och satt på altanen, lapade sol, pratade och mumsade chocholate chip cookies. Livet visade sig från sin bästa sida!

Lagom till dess att krokusarna vågar sig fram igen efter en gedigen vinter så fick jag ett mail från en kompis. Han frågade mig för en tid sedan i fall han fick använda en av mina bilder att göra en förstoring av. Jag hade nästan glömt bort det när han nu skrev och berättade att tavlan var klar och kom på plats lagom till påsk. Den blev gigantisk! Kul!

Här är en länk till mitt blogginlägg då bilden var nytecknad.

Våryra tavla Snälls
Våryra NB

|

Utarmning och bistånd

Dagen återkommer med jämna mellanrum och med ständigt intressanta artiklar att illustrera. Denna gång rörde det sig om motsättningarna mellan biståndspolitik och handelspolitik. Allt för ofta är det så att ett bistånd till ett land blir som en droppe i havet när man ser vad handelspolitiken eller jordbrukspolitiken gör mot samma land. Problemet har uppmärksammats under några år och EU utreder problemet.

Min tolkning av det hela blev ett träd med rötterna i Afrikas kraftiga mylla, men där frukten i Europa-trädkronan bara till viss del kommer Afrika till del. Någon vattnar trädet medan andra äter upp frukten. Någon delar med sig och andra behåller allt för sig själva.

Läs artikeln från DAGEN här.


Afrikas frukt NBAfrikas frukt_LR

Och så ett litet tips om en lattjo sida för oss som älskar att stänka digital färg omkring oss. Ta en titt på det här tjusiga måleriprogrammet från Escape Motions.

|

Modeillustratör för en dag

Så kom då de gamla krokilektionerna väl till pass. Eller som Marcus Birro sa på säsongsavslutningen av På spåret ”Jag visste att de gamla nobelpristagarna skulle komma och kyssa mig på kinden en vacker dag” Ja, alltså appropå gammal kunskap som plötsligt kan vara bra att ha. Byrån Think Happy Thougts bad mig göra modeillustrationer till Krämaren – ett köpcentrum här i stan och så hör jag mig själv tacka ja. Jag som aldrig tecknat mode. Det hela var galet och väldigt roligt!

Snabba linjeteckningar och akvarellstänk fick samsas med snygga foton tagna av min kompis Johan Dalhäll. Fick pryda både annonser, skyltfönster och webbplats.


Modeillustration_KvinnaModeillustration_Man
Modeill_Kvinna_NB
Modeillustration_6646Modeillustration_6643Modeillustration_6652Modeillustration_6632

Skickar med ett litet bonusklipp från den helt enkelt fantastiska videon från OK GO. En bra låt och ett beprövat koncept som är otroligt väl genomfört. ”Away from the computerproduced-crap-stuff!”


|

Collage vid vatten

Jag som trodde att den här veckan skulle bli lugn. Så fel man kan ha. Många roliga jobb och spännande kontakter fyller min vecka. Mina uppdrag spänner sig över pedagogisk visualisering av en återvinningscentral till kreativa modeillustrationer till skyltningen i ett av stans köpcentrum. Bredd var bara förnamnet!

För några veckor sedan fick jag ett samtal från Sara på Karlskoga kommun. Hon ville få hjälp med att lätta upp en komplex skrift och manéret för att visualisera två kommuners samlade verksamhet och vision för framtiden känns ganska sjävklart – collage. Vi satte oss ner och spånade på vad bilderna kunde innehålla, så fick jag ett antal färger att utgå från och sedan var det bara att sätta igång och leka! Vektoriserade siluetter varvades med hederligt akvarellmåleri och fotografi i Photoshop. Och det är klart att omdömet från kommunledningen värmde – ”Bedövande vackert!”


Karlskoga_6618_LRKarlskoga_6615_LR
Karlskoga_6617_LRÖP_Framsida_LRÖP_Transport_LRÖP_Kultur och fritid_LRÖP_Boende och vatten_LRÖP_Teknisk_LR

|

Pappersarbete, typografi och trädmusik

Under arbetet med manérprov för en kund så gjorde jag det här klippet. Rosa och grönt var deras önskefärger. Manéret vart till slut ett annat men jag tyckte att den här blev så fin att jag inte kunde skiljas från den. Kanske har jag användning för den någon gång. Sparar den här så länge.

Utbildning_1

Ibland hittar jag kreatörer som tänker på ett så härligt, lekfullt och inspirerande sätt. Som gör verklighet av de där sakerna som jag bara tänker att man skulle prova någon gång. Den här gången är det Diego Stocco som tänjer på gränserna.

Diego Stocco - Music From A Tree from Diego Stocco on Vimeo.Passar även på att tipsa om Linzie Hunters lekfulla typografi. Underbart fint.

|

Illustrationsinspiration

Var på möbelmässan i Stockholm i förra veckan och inspirerades till allt möjligt. Fantastiskt fina färger och former ledde till en positiv overload i inkanalen på hjärnan. :-)
Min kompis och kollega Kumvana Gomani ställde ut sina superfina reko-smycken på den delen av mässan som anordnades av DesignBoom. Där köpte jag också en cool pennhållare från Hotel of Things. En opraktisk måste-ha-pryl för en illustratör.

Pennhållare_6614


Just nu gillar jag att ”Picture of the Years” pris till årets bästa fotograf går till DNs fotograf Paul Hansen. Stämningsmättade bilder med vackra färger och snygga kompositioner.

Gillar även den här makalöst snygga videon av Arno Bruderer från Schweiz.

Lumitectura from barno on Vimeo.

|

Når biståndet fram?

När jag ger pengar till bistånd så hoppas jag ju förstås att det mesta av pengarna verkligen kommer till de som behöver det. Tyvärr så finns det tillfällen då pengarna försvinner på vägen. Biståndet ges till korrupta länder där det finns många som vill hålla i pengarna innan de kommer fram. Resultatet är att väldigt lite om ens något kommer fram.
Denna problematik vill biståndsorganisationen PMU lyfta till ytan i en artikel i sin tidninng PMU.nu. Jag fick möjligheten att illustrera ämnet och gjorde två olika färgläggningar av samma blyertsteckning. Vet faktiskt inte vilken de valde.

Korruption_Afrika 2fKorruption_Afrika 4f

Hamnade i morse på ”We Are The World 25’s” Youtubeklipp. Och må det vara amerikanskt och jag kan vara en av de killar som gråter snabbast i värden, men jag blir rörd av den. Rörd till tårar. Köp låten du med via iTunes så går typ 10 kr till en fond för Haiti. Det kan de sannerligen behöva.

|

En färgglad historia

Att sammanfatta 00-talet var tanken med två artiklar i tidningen Dagen. De ringde mig och bad mig göra en illustration för en inledande text, men jag såg en kul utmaning i att försöka visualisera den tidsaxel som skulle finnas med som en del av artikeln. De nappade på idén och collage fick bli manéret. Jag pressade Photoshop med många lager och lustiga blandningseffekter och voila! Färggranna collage i bästa Fabien Barral-anda.

Tack till Josefin för gott tålamod och mod.

DAGEN_6619_LRDAGEN_6621_LRDAGEN_6624_LR
Dagen collage beskurenDagen Uppslag1 världDagen Uppslag2 världDagen Uppslag1 svDagen Uppslag2 sv

Ville för övrigt bli bröllopsfotograf när jag såg de här bilderna av Jonas Peterson alias Silverfisken.

|

Affisch till Frizon

Fantastiska Frizon. I år fick jag återigen möjligheten att hjälpa festivalen Frizon med affischer och lite annat smått och gott. Denna gång med en illustration som är en blandning av collage och foto. Foton skrevs ut och klipptes ur till små pappdockor som jag ställde upp lite snyggt och plåtade av. En modig kund och ett underbart roligt jobb!

Att jag sedan fick pillerilla lite med animationer till hemsidan gjorde inte saken sämre. Pirr i magen så kul.

Se mer på Frizons hemsida.

Frizon Affisch A4_LR

Logo-animation

Frizon Hemsida 2010
Frizon dokument

|

Karin halvors

Byrån Holviks bad mig hjälpa dem ta fram en symbol som skulle vara en del av en logotype år den anrika damkonfektionsaffären Karin Halvors. De önskade ett porträtt av en tjusig 30-talsdam och det fixade jag så gärna så. Inspirationssurfning och försök att se de karaktäristiska dragen hos den flärdfulla 30-talskvinnan. Mycket pärlor. päls och lagt hår. Kanske en liten, tajt hatt eller ett band i håret? Några skisser presenterades och ett förslag förädlades ytterligare något. Vips filiokus, en ny logotype och en nöjd kund.

30-talsporträtt
Karin Halvors symbol

Teknik: Illustrator

|

Kolla!

Nu så minsann fick jag tummen ur och skickade in några bidrag till tävlingen Kolla! Vet inte om jag kommer hamna på prispallen prexis men det är ju alltid kul att pressa sig lite och se om det finns någon som gillar dem man gör.

Här är prylarna som ska granskas och bedömas av finfolket.


Change_flying
Stulen identitet

CasasPatronales
Frizon Affisch

Tipsar om en söt liten studentfilm. Snygg och finurlig. Klicka här

|

IT-mästaren

Nu har nya sajten för IT-mästaren kommit på plats. Det är mina kompisar Dickens och Arvid på NPP reklambyrå som gjort jobbet och jag fick förmånen att rita lite åt dem. Busiga ettor och nollor som ställer till det på stan samt denna bild för outsourcing. Kolla in nya sajten här: IT-mästaren

Ill_outsourcint

|

God jul på riktigt

Så fick vi fira jul igen. Härligt! Här kommer en skiss av killen som vi firar extra vid jul och så en get. Jag ger bort getter i Zimbabwe i år till mina vänner och kunder. Köp en du med vettja. Du gör det t. ex. hos Individuell människohjälp.

Jesus skiss 317
Julkort 2009_LR

|

Tala

Mitt i smällkalla vinterna halkar jag omkring på min lilla cykel och tycker att livet är bra. Snart stundar julledigheten och det ska bli underbart skönt. Ser fram emot Mozartkulor, julskinka med stark senap, långfärdsskridskoturer på kristallklara isar och massor av tid för att bara mysa med familjen.

Så försöker jag jobba lite också. Örebro kommun ringde mig för några veckor sedan och bad mig göra en illustration till en konferens nästa år. Jag skissade lite och så vred vi och vände lite på illustrationen och till slut skakade vi fram den som ni ser här överst.

Tala Folk 5Former
Hand i bubblaTala Folk
Ropa

|

Rättvis illustration

Miljö- och människorättsfrågor är någonting som engagerar mig starkt. Så när Liljeholmens folkhögskola bad mig illustrera till deras Bibelkurs och deras kurs i Miljö och rättvisa så kändes det helt rätt.

Kunden hade med sig många bra önskemål om vad bilderna kunde innehålla och önskade även ett manér men sedan var jag fri till komposition och färgval. Tecknade darriga, sökande linjer blyerts för att sedan färglägga kraftfullt och kantigt i Photoshop. Inspirerande och utvecklande. Tack för förtroendet!

Nu är det verkligen höst. Bladen faller tungt från träden utanför fönstren. Gråkall morgon. Njuter av de stunder solen är framme och kan inte låta bli att längta lite till den första långfärdsskridskoturen. Den är kanske inte mer än några veckor bort. Mys!

Bibel-Rättvisa framsida LRBibel-Rättvisa framsida detalj LR
Bibel samtal LRMiljö Rättvisa LR

|

Så snygg teknik så man baxnar

Att hantera objekt i rörelse är PAAM systems specialitet. Nyckelskåp och passersystem. Spårbarhet och fysisk säkerhet. Detta är områden som jag efter att ha fått illustrera till deras hemsida nu lärt mig. Photoshop fick slita hårt och lagren var många. Opacitet, multiplicera och lagermasker. Poesi för oss Photoshopentusiaster.

Veckan har känts gedigen. Trevlig helg!

Collage M ljus LR

|

Upphovsrätt

Tidningen Dagen lyfter i en artikelserie problematiken kring upphovsrätt och hur kyrkor ofta begår brott emot den. Jag fick nöjet att illustrera.


3 Dra upp musiker_rgb_HR
5 Kollektbox m noter_rgb_LR
4 Talade ordet_rgb_LR
6 Lyfta musiker_rgb_LR
1 Pumpa_rgb_HR
2 Kopiera noter_rgb_LR

Tjej med grym koll på klipp och klistra:
Alexis Anne Macenzie
Videointervju med ovanstående

Inspirerande tal av giganten Stefan Sagmeister:
Video på TED

|

Största saken jag gjort

När Regionförbundet Örebro sa att de ville förstora upp den mobil som jag tidigare ritat åt dem till att bli flera meter stor så trodde jag nog först att de skojade sedan att de inte förstod vilket jobb det skulle bli. Men de var fullt allvarliga och ville absolut att jag skulle lägga lite tid på att fixa något stort och häftigt till en stor inspirationsdag för regionens höjdare inom näringsliv, kommun, landsting och andra intresseorganisationer. Och maffigt måste jag säga att det blev! Arkitektkopia i Örebro hjälpte mig och fixade en aluminiumring som var tre meter i diameter och utskrifter som var från 9 cm breda till 140 cm breda. Vajjer, nylontråd, tejp, superlim, karbinhakar, blompinnar och klätterrep. Allt monterades på plats i anrika Club 700 mitt i Örebro. Sällan har en regions utvecklingsstrategi svävat snyggare!

Regionförbundets logotype och grafiska profil samt inspirationsbilden för RUS gjorde jag för övrigt under min tid på NPP reklambyrå.

Regionmobil_montage
Regionmobil
Mobil_club700

|

Moder jord i IKEAs tappning

Hur skulle jorden se ut om den kom från IKEA? Antagligen platt.

Reklambyrån Liljedal communication hade en annan bra idé då de bjöd in till ett seminarium med temat ”Hur IKEA lyckades med sin globala varumärkesprofil”. Jag fick visualisera ADns idé om en ihopmonterbar jordglob. Skisser levererades och reviderades, godkändes och blev till ett klart original. Illustrator var redskapet och resultatet blev uppskattat.


IKEA globen

Vill tipsa om Lars Sterner som har tecknat Lissabonfördraget som pekbok. Helt fantastisk idé! Dessutom snyggt genomförd. Kolla här. Sedan tidigare har jag sett att han även gjort pekbibeln (kanske fler böcker vad vet jag...)

En annan med väldigt roliga och smarta idéer är
Cristoph Nieman. Åtminstone kul för oss kreatörer.

|

Uppdaterad portfolio

Gråkallt väder och jag experimenterar med allt från att teckna batgirl i klassiskt James Jeanmanér till att återuppliva mitt ruffiga blyertsmanér. Jag har inte gjort så många helt färdiga bilder i detta manér men gillar kontrasten mellan någonting realistiskt tecknat och de grovt dragna linjerna. En härlig lek. Den bild som jag gjorde i dag påminde mig om Hayo Miazakis fantastiska film ”Det levande slottet” Se den om ni inte gjort det. För övrigt så är byggnaden på bilden nedan det hus som jag har studion i.

Det levande slottet


Nu har jag uppdaterat min kreativa portfolio igen. Jag gör det lite då och då, men kom på att det kanske kan vara bra att berätta det. Bilderna ligger lite huller om buller och jag hoppas att ni hittar någonting som ni gillar i röran.

Anmäl er förresten gärna till mitt nyhetsbrev eller min RSS. Trevliga nyheter lite då och då.

|

Refuserade bilder

Det blev inget bokomslag av mina illustrationer. Den här gången. Synd. Jag hade jobbat ganska mycket med bilderna men sen tog det stopp. Så nu får ni njuta av dem här i stället. Hoppas ändå att få jobba tillsammans med förlaget igen. Böcker är bra.

Människor som tror fram1
Människor som tror fram2

|

Lürzers archive

Ja, ja. Jag kanske tjatar, men nu har den i alla fall landat i några lyckligas brevlådor. Lürzers archives katalog ”200 Best Illustrators Worldwide” inrymmer många fantastiskt duktiga illustratörer och i deras fina sällskap får jag frottera mig. Vill ni beskåda underverket och bläddra till favoritsidan 160 så beställer du katalogen här eller så kommer du och hälsar på mig och de andra i studion som just nu har sågspån på golvet (Vi bygger hyllor och möblerar om så att det blir så fint så!). Då ingår förresten kaffe! Välkommen!


Lürzers cover+Mattias

|

TV-kändis

Den kreativa sekorn växer sig större och starkare slår Regionförbundet i Örebro fast. De säger också att många som arbetar med kreativa yrken kommer ifrån frikyrkan där musik, dans, konst och annan kultur har en tydlig växtplats.
Tvärsnytt ringde mig och bar att få fråga mig lite om vad jag trodde om detta och om min uppväxt i en frikyrka. Igår sändes inslaget och jag fick mina ”fifteen seconds of fame” :-)

Länk till Tvärsnytts reportage

Tvärsnytt Käll

|

Collage

Inspirerad av Mary Emma Hawthorne gjorde jag några collage. Mera, mera! Älskar att klippa och klistra. Kanske kan jag kombinera det med måleri? Jag har gjort det förr, men nu var det längesedan och idag skulle det nog se helt annorlunda ut. Kul att försöka hitta nya uttryckssätt ... eller rättare sagt hitta tillbaka till mina rötter. Till hantverket.

Collage berg turkos LR
Collage berg beige LR

|

Akosia

Det regnar och jag lyssnar på Lilak. Försöker få till några illustrationer till tidningen Dagen. Skissar för fullt på det kluriga men intressanta temat upphovsrätt och kopiering. Bilderna och kanske några skisser visar jag här inom kort.

Skivkonvolutet till det härliga Reggeaebandet Akosia är nu tryckt och klart. Alltid kul att se slutresultatet! Snyggt, högblankt pappfodral. Foto och illustration i en skön blandning. Sirliga blommor och bandbilder som jag målat i Photoshop. Cool music maan!

Akosia omslag

Akosia Skivtryck CD

Akosia inlaga

|

Mönster och migration

Åsikter och synen på dem förändras med tid och rum. Detta skriver Håkan Arenius om i en artikel i tidningen Dagen. De frågade i fall jag kunde försöka tolka artikeln och det gjorde jag så gärna. Här är min bild av människor som förflyttas, möts, byter tankar och värderingar.


Förändring flyg LR

|

Lürzers Archive annons

Inför lanseringen av Lürzers archives katalog med duktiga illustratörer ombads jag medverka med en bild i deras annonsering. De ville ha arga barn som bröt arm. Jag har inte riktigt förstått hur de egentligen ville att bilden skulle se ut, men de har i alla fall godkänt den här bilden. Den kommer att finnas med i ett collage av illustrationer från olika illustratörer som ger sin bild av samma tema. Grrrr!

Armwrestling_MattiasKäll
Mean Kids table LR

|

Svepande vård

Fick ett trevligt samtal från Speak Marketing i Göteborg. De bad mig hjälpa dem med en illustration för Backa Terassen och hade sett illustrationen som jag gjorde åt Regionförbundet och berättade om i förrförra inlägget. De ville få en bild i samma manér men med vård som tema. Fixade fram några fina siluetter, swoshade lite i Photoshop och illustrator. Hittade ett fint blomfoto som jag retuscherade lite och så voila!

Växa collage LR

|

Tunga illustrationer

Idag tas en mörk historia upp till sommarsolens klara sken. Tidningen Dagen publicerar några tunga artiklar som rör sig kring någonting som hände för många år sedan och som tystats ner och som många helst vill glömma. De berättar om sexuellt utnyttjande på en missionsstation. Brutet förtroende. Skam. Tystnad. Jag ombads illustrera artiklarna. Inte lätt. Men angeläget.

Jag ville få bilderna att kännas kladdiga och smutsiga. Målade min hand svart med akvarellfärg och tryckte handavtryck. Visade upp några olika illustrationer för Dagen och de valde två översta.

Fläckig2Tystnad2
TystnadFläckigLandskap

|

Mobil vision och strategi

För något år sedan gjorde jag en illustration som även animerades för Regionförbundet i Örebro läns utvecklingsstrategi. Se den gamla godingen här: RUS.

För några veckor sedan kom de tillbaka och ville få hjälp med att visualisera sin strategi i en mer bearbetad och konkret variant. Hittills fanns den bara nedtecknad i ord och i en enkel skiss i Word. Då modellen skulle presenteras stort ville man att den även skulle bli visuellt attraktiv och jag fick ta till både penna, papper, spraylim och skalpell. En mobil skulle det bli.
Först gjorde jag illustrationer till de olika områdena och därefter skrev jag ut dem, klistrade upp dem på kapaskiva (typ karong) och skar ut dem tillsammans med min studiokompis Kersti. Fiskelinor band ihop dem och vips så svävade utvecklingsstrategin vackert i luften. ”Succé!” sa kunden. ”Kul!” säger jag.


Mobil Region
IMG_8195

|

Jag som inte gillar vektorillustration

Jag försöker att rita mer och mer för hand och gillar inte vektorillustration så värst mycket just nu. Så motsägelsefullt och irriterande att jag råkade stöta på en duktig illustratör som lyckades inspirera mig till att göra en liten vektorgubbe. Sån’t är livet. Dance in the rain. Nu ska jag äta korv.

Man in rain_LR

|

Var är jag?

Att bli bestulen på sin identitet och att någon annan utger sig för att vara du. Det händer titt som tätt på internet. Siten Facebook är en ypperlig plats för sådana intrång. Detta uppmärksammade tidningen Dagen och bad mig illustrera ämnet. Min tolkning blev den klassiska marionetteatern i digital tappning.

Läs gärna hela artikeln i Dagen.

Stulen identitet_LR

Stulen identitet

|

Knopparna brister

Vårsolen gör gott för själen. Barnens kramar gör mig lycklig.

Jag satt och skissade lite häromdagen. Det blev krokusar som tränger upp ur rabatten här hemma vid huset. Våren, ljuset och värmen lockar fram leenden igen. Vintern har känts lång och tröttande men nu är våren här och barnen är friska igen. Livet vänder åter!


Våryra krokus 2


Tidningen Dagen skrev en artikel om mina illustrationer i samband med utmärkelsen i Lürzers archive. Kul! Läs den genom att klicka på bilden här nedanför.

DAG-16-24

|

Skål och glad påsk!

Om ni vill köpa lite finvin till påskhelgen rekommenderar jag Casas Patronales. Det är ett Chilenskt vin som finns i både rött och vitt och sägs vara gott. Dessutom har det en riktigt snygg förpackning! Formgiven av Hans Knutsson på Motherland i Karlstad. Collaget av växter och djur är mitt lilla bidrag till denna tjusiga skapelse. Glad påsk på er!

Mer information om Casas Patronales.


CP_Rose_BIB_689608_LRCP_White_BIB_689508_LR

|

En liten fingervisning

Reklambyrån Strateg har flyttat till nya och stora lokaler. I samband med detta drog en reklamkampanj för byrån igång och där var jag inblandad på ett litet hörn. Mina illustrationer prydde bland annat små knappar som delades ut under inflyttningsfesten. Inte så märkvärdigt kanske, men jag tycker att de blev rätt söta.

Strategknapp_6688_2

|

Bra tryck på Frizon

Det finns glädjande nog riktigt mycket att göra. Många kul jobb ramla in från olika håll och kanter. Ett av dem som jag hållit på med ett tag nu är Frizon. Nu har det första utskicket med tryckta affischer och flyers gått iväg. Spännande.

Affisch_6685
Flyer

|

För miljöns skull

Är världen på väg att rämna eller finns det hopp? Tidningen Dagen recenserar några böcker och valde en av mina bilder för att illustrera det hela. Jag hade lite svårt att känna in vad det skulle vara för slags illustration så det blev flera olika och så överlät jag beslutsfattandet till bildredaktören. Hon valde den lilla målade bilden med en flicka, en ballong och en kaktus. Poff!


Akta_målad_LR
I dagen_0050_LR
Akta_tecknad_LR
Moder jord utslagen_LR
Hålla fast2_LR

|

Bygga broar

Brostaden bedriver verksamhet i stora delar av Stockholmsområdet. För att kunna berätta om de olika verksamheterna och placera dem i ett sammanhang ville de ha en karta med sin verksamhet markerad på något snyggt sätt. NPP stockholm bad mig göra illustrationen som skulle täcka ett uppslag i Brostadens magasin. En högsmal karta tiltades för att passa formatet bättre. Små ikoner ritades och placerades ut. Känns som ett litet Monopol. Pax för Strandvägen!

Brostaden karta
Brostaden detalj

Teknik: Illustrators fina vektorgrafik, Wacom ritplatta.

|

Inte en tråd

Om man sysslar med att göra trådlösa kommunikationslösningar så vill man visa på någonting som inte finns. Avsaknaden av sladdar är det stora försäljningsargumentet. Företaget Tritech skapar just sådan utrustning och bad mig via reklambyrån Shepherd visualisera några exempelfall. Min kompis Johan Ström animerade texten och vips - snygga illustrationer till hemsidan.

De illustrationer som jag visar här är inte de som valdes i slutändan utan en något tidigare version.

El
Nyckel
Open
Level|

Dagen medlemsskap

Varför trivs så många så dåligt i kyrkan? Tidningen Dagen inleder idag en artikelserie som handlar om varför man lämnar kyrkan. Jag fick göra en stor illustration som skall finnas med i samtliga tre avsnitt samt tre mindre. En för var temadag. Den ena som syns här längst ner handlar om att det finns de som tycker att det är lågt i tak och den andra handlar om synen på ledarna och det de säger.
Sakta håller jag på att hitta fram till ett manér som jag trivs riktigt bra med.


Ur kyrkan2_LR
Ur kyrkan2.2
Lågt i tak2_LR
Talare_LR

Teknik: Blyerts och Photoshop

|

IKON illustration

En ikon brukar ses som en fysisk manifestation av det som den föreställer. Ofta avbildas Jesusbarnet och Maria. Ikoner används främst inom den ortodoxa kyrkan.
Tidningen IKON 1931 bad mig göra min bild av Gud. Min ikon.

Jag valde att se Gud som ett barn. Gud kommer till människan som människa.

Min bild av Gud_LR
Teknik: Illustrator och Photoshop, fotocollage.
Gillar just nu: Mel Stringers fina porträtt och Josh Cochrans makalösa illustrationer

|

Frizon goes illustration

Frizon är en stor och härlig festival som i sommar arrangeras för elfte året. Temat för året är uppbrott och jag fick förmånen att pyssla om deras illustrerade grafiska manér. Jag har ambitionen att teckna mer och mer för hand och Frizon nappade på just ett handtecknat manér med enkel färgskala.
Länk till hemsidan för Frizon 2009.

Frizon_b1024_liten
Frizon NB1
Frizon NB2
Gillar just nu extra mycket Pietari Posti och julgranar.

|

Nu blir det andra bullar

Reklambyrån Idébild i Örebro gav mig uppdraget att teckna åt deras julutskick. Kände mig hedrad och ritade enligt önskemål en Plussebulle så fint som jag bara kunde. Idag landade det i lådan hos utvalda kunder. Smaklig måltid.

Plussebulle
Julutskick med saffranspåse och recept på utsökta plussebullar från Idébild

|

Fåglar från förr

Jag har ett så kul jobb! Sitta och rita hela dagarna. När jag som liten satt i min begagnade skolbänk med grovt lock med mycket patina och lyssnade på Tintin i Tibet på kassett så kunde jag nog inte tänka mig en bättre tillvaro än att få rita hela, hela tiden. Och nu är jag där!

Jag håller på att teckna på ett uppdrag där det är en massa djur inblandade. Det smittade av sig till när jag skulle måla under ett 100-årsjubileum i en kyrka i helgen. Duvor som en symbol för frihet och ande stod i kontrast till en röd, robust kyrkobyggnad.

Betlehemskyrkan
Bild från Betlehemskyrkan Örebro
Orn
Blyertsteckning som blir del av reklamcollage.

|

Dagen - Hjälpa eller stjälpa miljön

Tidningen Dagen skriver en artikelserie om miljö. Jag fick förmånen att teckna en bild åt dem som skulle visualisera två olika sätt att förhålla sig till naturen. Antigen ser vi oss som en del av skapelsen, mitt i naturen och bland djuren, eller så ser vi oss som satta över skapelsen till att förfoga över den precis som vi vill. Det senare anklagas ibland för att vara en av grunderna till de miljöproblem som vi har idag.

Hugga-Vattna

Artikeln publiceras i
DAGEN 20081120.

CollageOverMitti
Här är mina alternativa illustrationer som DAGEN fick välja på. Jag tycker att de valde den bästa :-)

|

Illustrationsmanér

Barnillustration är inte att leka med. Trots att man skulle kunna tro det. Jag tycker att det är klurigt, men väldigt, väldigt roligt. Fick uppmaningen av ett välrenomerat bokförlag som jag kontaktade att teckna ännu mer för att hitta fram till mitt personliga uttryck. Och det är inte helt enkelt. Jag tycker ju att så många saker är snygga. Det finns så många stilar att inspireras av. Allt är skoj.

Barn_4
Barn_3

|

Galna ettor och nollor

Claes Dickens på NPP reklambyrå gav mig i uppdrag att teckna ett bråkigt och bångstyrigt IT-system. Resultatet blev helt vilda ettor och nollor som gör stan farlig. IT-mästaren heter företaget som ska få bukt på allt stim och stoj.

Mur roka_LR
IT_Fyra_klara

Teknik: Blyerts, Photoshop och gammalt papper.
Just nu är jag fullkomligen förälskad i Mary Emma Hawthornes collage. Kolla och njut!

|

Inspiration

Idag regnar det och jag är själv på kontoret. Blev extra glad då jag fick besök av min kompis och kollega Jeanette Engkvist. Hon hade med sig ypperliga bakelser och vi hann även med en lunch tillsammans. Hon håller på att starta upp ett spännande nätverk med illustratörer i Örebro. I morgon lanseras sajten. Spännande!

Till min lilla experimentportfolio bifogar jag nu ett porträtt av mig själv som svarthårig och med rosa hy. Starkt inspirerad av en fransk illustratör vid namn Jules Julien.


Mattias_julien

|

Collage

För några år sedan gjorde jag en illustration till en kund och nu kom bilden upp till mig igen och jag gjorde en ny tolkning av samma tanke. Till grund ligger min fascination över gamla skolplanscher och att sitta och bläddra i en bok som beskriver vår flora eller fauna. Det är spännande att se hur sinnrikt naturen är skapad och vilka vackra och genialiska mönster, färger och former som finns där djupt inne i växterna, djuren och i oss. Underverk.

Collage_skolplansch_LR

|

Spännande illustratörer just nu

I förra numret av Cap & Design presenterar tidningen några av sveriges mest intressanta illustratörer. Helena Olssons illustrationer fångade min uppmärksamhet för något år sedan och hon får en välförtjänt plats bland de fem utvalda illustratörer som spås en lysande framtid. Det som man tror är utmärkande för illustratörer som lyckas är de som vågar gå sin egen väg och som spränger gränsen för vad som kan vara illustration. Johan Avedal, AD på tidningen BON, vill se mer fotobaserad illustration. Det vill jag med och håller sedan en tid på att experimentera med hur den skulle kunna se ut.

Jag själv funderar mycket på illustrationens roll och Johanna Rubin Dranger, professor i illustration på konstfack, slår ett slag för någonting som jag tycker känns helt rätt: storytelling där illustrationen blir till en del med texten och flätas samman till en helhet. Och samtidigt så är jag väldigt fascinerad av illustrationer som gränsar till konst och blir någonting nästan helt fristående från texten. Illustrationen som talar för sig själv. Var går förresten gränsen mellan illustration och konst?

Är i skrivande stund på väg hem från Göteborg och ett inspirerande möte med en kund. Innan tåget gick så hamnade jag på akademibokhandeln och bläddrade i ett par inspirationsböcker. Los logos och Contemporary ilustration and its context 1-2 hoppas jag snart finns på mitt skrivbord.

Rodhake_LR
Rödhake efter foto av Mike Atkinsson


|

Alexander Girard

Under ett besök hos min kompis Pelle i Linköping så fick jag syn på några små dockor som jag inte sett tidigare. Tyckte att de var så fina så jag tecknade en av dem ur minnet då jag åkte hem. Fick senare fram att mannen bakom dem heter Alexander Girard. Letade runt lite på nätet och hittade ännu fler dockor. Säg är de inte för söta! Blir sugen på att lära mig att teckna lika fint.


11302__dpAlexander Girard skiss

|