Hej och välkommen
Jag är illustratör med många år som AD på reklambyrå och en hel del konst i bagaget. En skön och kreativ blandning.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
Bland mina kunder finns diverse företag, reklambyråer, tidningar och bokförlag.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
I bloggen här intill visar jag skisser, inspiration och skriver om saker som händer mig om dagarna. Du kan även titta på min portfolio hos Popill och om du vill får du gärna slå mig en pling eller komma över på en fika eller två.
Blobb i sidospalt2
Portfolio_mini


Illustration
Kunder
Kundlogotyper

Sajter där jag finns
Illustrationmundo
Behanche
illustratorcentrumKöp en bok eller två
Tre böcker där jag fått förmånen att rita. Klicka på bilderna för att se mer.
Vägens folk omslag fri liten
Gud det är jag framsida LR

Kategorier i bloggen

Föränderlig form

En gammal smålandskompis hörde av sig och bad mig göra omslaget till hans nya bok. Så glad jag blev! Lite hemmasnickrad typografi och gamla vetenskapliga fjärilsillustrationer för att matcha bokens tema om förändring och förvandling. En intressant bok, väl skriven. Tack Robert!


Samma gamla nya jag LR

Många idéer ger många skisser.

Skärmavbild 2014-07-03 kl. 14.05.28
Skärmavbild 2014-07-03 kl. 14.05.22
Skärmavbild 2014-07-03 kl. 14.05.35
Skärmavbild 2014-07-03 kl. 14.06.41

|

Äventyrlig formgivning

Till Örebro missionsskola har jag gjort logotyp, grafisk profil och illustrationer. Temat är upptäcktsresande, äventyr och att grävande för att få veta mer.

Örebro Missionsskola CI LR

Örebro Missionsskola collage

|

Historiska kollage

Örebro missionsskola ville ta ett ordentligt omtag på sin grafiska profil och bad mig skapa något nytt. Vi kom fram till att arbeta med temat upptäcktsresande och historiskt grävande efter kunskap och vishet. I logotyp och kollage har vi arbetat med tydliga symboler så som kompass, kors, kartor och historiska bibelbilder.Örebro missionsskola logotyp rgb HR


Örebro Missionsskola CI LR

Collage Jesus kallar lärljungarna LR
Collage stort fikon ängel LR

Stor folder baksid_LR

Huvudfolder_framsid_LR

Teolog på distans_framsid_LR

Församlingsledar_framsid_LR

|

Svenska designpriset

Bibelomslag

För ett tag sedan formgav och illustrerade jag och min kollega Judit Viktorsson en konfirmationsbibel. Libris förlag ville skapa en form som passade unga människor och den har tagits emot bra. Det känns kul och nu har den dessutom blivit nominerad i Svenska designpriset. Om ni vill så får ni gärna hjälpa den fram i tävlingen och rösta genom att klicka här.

Bibel framsida_8060 LR
Bibel inlaga_8062 LR
Bibel inlaga_8061 LR

|

Brädspel som räddar jorden

När Svenska kyrkans Unga ringde mig och frågade om jag kunde hjälpa till med att teckna till en sak så är det klart att jag blev intresserad. Jag har tidigare tecknat till en del av deras arbetsmaterial och tyckt att det har varit tipp topp. Men den här gången gällde frågan någonting lite större. Och jag höll på att trilla av stolen när jag fick höra att det rörde sig om att teckna till ett brädspel. Jag som fullkomligen älskar brädspel. Som liten började det med hårda matcher i Bondespelet med kusinerna, Monopol med syskonen och senare Finans med kompisarna. I tonåren var det Risk som gällde och efter det så tog Settlers vid och nu senast Ticket to Ride. Så att få teckna till ett spel var minst sagt en barndomsdröm som blev verklig.

Spelet Optimum är framtaget av spelutvecklarna/genierna Jakob Hammarbäck och David Fällmar och den underliggande tanken är att ungdomarna i Svenska kyrkans unga ska lära sig att bruka jorden på ett hållbart sätt och se människans och sin egen möjlighet att påverka jorden negativt och positivt. Jag har hittills bara sett det provspelas som prototyp en gång men kan knappt vänta tills jag får lägga vantarna på ett färdigt exemplar att duka upp på spelbordet där hemma.

Stort tack till Anna och Malin på Svenska kyrkans Unga för uppdraget. Så kul!

spel optimum upplägg


Skärmavbild 2013-01-30 kl. 23.39.28
Skärmavbild 2013-01-30 kl. 23.39.05Skärmavbild 2013-01-30 kl. 23.38.38

|

Vägens folk no 2.

Mattias Käll illustration fall NB


Lagom till semestern så landade ett paket med tunga böcker på mitt skrivbord. Det var andra upplagan av konfirmationsmaterialet Vägens folk som kom från tryckeriet. Några nya illustrationer och lite uppdaterade övningar och annat pillerill. Så kul att det rullar på och att så många vill använda sig av boken. Tack igen till författarna Skander Kurtin och Magnus Sternegård och tack till Marcus förlag.

Läs mer om första upplagan här.
Läs om när boken fick pris i Svensk bokkonst här.
Köp boken här.

Mattias Käll illustration falla

|

Festivalen Frizon

IMG_1959

Festivalen Frizon fortsätter att fascinera mig och många, många andra. I över tio år har den dragit ungdomar från hela landet till att inspireras, samtala, lyssna på massa musik, idrotta, be …

I år fick jag återigen fixa med det grafiska och det blev dans som fick visualisera årets tema ”Kroppen”. Nu har häftet kommit från tryckeriet. Jag gjorde en grundform och illustrationer och Judit hjälpte mig med all formgivning. Titta på videon för att se hur tjusigt det bidde.|

Energismart och snyggt

Energikontor sydost gör en stor satsning på att hjälpa oss att spara energi. Jag fick hjälpa dem med att ta fram en inspirerande och informativ broschyr kring hur man enkelt kan spara tusenlappar på energikonsumtionen i sitt hem. Spara pengar och spara på vår jord. Kul och viktigt!


Energikontoret illustration barnrum

Energikontoret illustration hall

Energikontoret illustration kök

Och så uppmärksammades allt på härlig småländska i TV4 Kalmars nyhetssändning. Klicka på bilden så får du se inslaget.

Skärmavbild 2012-04-24 kl. 10.46.54Bookmark and Share

|

Lov och pris

För ungefär ett år sedan inleddes en intensiv period med formgivning och illustration av konfirmationsmaterialet Vägens folk som jag skrivit om tidigare här. Det var en fantastisk resa och jag hade väldigt roligt under tiden som arbetet varade. Förlaget gav mig stor frihet, texterna var välformulerade och genomtänkta och innehållet och känslan man ville förmedla med boken var någonting som jag kunde stå bakom.

Och så igår var det dags för någonting så spännande som diplomutdelning för sveriges finaste böcker 2011. Overklighetskänslan och glädjen var total när mitt namn lästes upp på Kungliga biblioteket och jag motta pris för fin formgivning i samma rum som finheter som Nina Ulmaja, Jesper Waldersten, Lena Sjöberg och många andra idoler. Det hela var väldig högtidligt och trevligt. Jag känner mig hedrad och väldigt glad … och lite nervös … tror att det syns på den här videon som Marcus på Marcus förlag skickade till mig.

Skärmavbild 2012-03-30 kl. 11.31.03

Här står jag med en sne fluga (lurigt att få den att sitta rakt) tillsammans med Magnus Sternegård som är en av författarna.


mattias&magnus LRDiplom LR

Motiveringen lyder: ”Hur berättar man om kristen tro för unga människor? Så här! Lekfullt och respektfullt på samma gång. En lyckad förening av typografi, bild och lånade uttryck som lockar till en spännande resa i konfirmationens spår. Allt annat än en vanlig lärobok!”


Vill ni läsa mer om tävlingen så gör ni det här och vill ni köpa boken så gör ni det här.

|

Snygg och rätt hudvård

Under en tid har jag haft ett samarbete med det lilla företaget ORIA som tar fram superduperekologiska produkter. Senast i raden av grejjer är en hudvårdsserie som är marknadens mest ekologiska. Till dessa produkter behövdes etiketter och jag kom med en rad förslag varav ett kom på pränt. Blommor och blader i en vacker röra.


Mina skisser ser ni här.

Skärmavbild 2012-02-07 kl. 09.48.57Skärmavbild 2012-02-07 kl. 09.49.06

Och det färdiga resultatet ser ni här.

IMG_7212_LR


Förhoppningsvis kommer de snart att finnas till försäljning på ORIAS hemsida.


Bookmark and Share

|

Kreativ utflykt

I fredags styrde vi kosan mot Stockholm jag och några kreativa vänner. Batteri bjöd in till Creative Day och en rad intressanta föreläsare som bjöd på livsvisdomar och galenskaper.

IMG_1500-LR


Fredrik Markus, CD höll en vild och spännande föreläsning om olika devices. Han pratade om nutid och framtid inom hur vi tar till oss information på webben. Detta blandat med om hur viktigt det är att våga tänka stort och bortom det som finns idag. Anna Romson, AD för bla Nygårdsanna och Alecta, pratade varmt och fint om det enkla i att inte krångla till det. Hennes tes var att man skall lära känna kunden och ”Hitta - hitta inte på”. Kjell Dahlin, pratade om hur ett varumärke aldrig blir starkare än dess medarbetares handlingar och beteenden. Mattias Åkerberg copy pratade om sin bok ”Sälj det med ord” och vikten av att skriva det man vill säga och inte krångla till det. Och avslutningsvis grafiska formgivaren Nille Svensson som verkligen tyckte om när man krånglar till det! Han pratade mycket om fascinationen inför det dolda, underliggande - det som han kallade för puzzle. Fantastiskt inspirerande blandning på kreatörer!


Bookmark and Share

|

Frizon rör på sig

Frizon affisch 2012 Mattias Käll


Festivalen Frizon gör en helt makalöst bra festival och under tre år har jag fått förmånen att vara deras grafiska formgivare och illustratör.

I år är temat på festivalen kroppen och vi har valt att låta dansen stå i fokus och vara det som gestaltar kropp. Dans kan uttrycka så mycket och beröra på så många plan och jag kan lätt få gåshud av ett vackert dansframträdande. (Kolla bara på det här med LXD på Guggenheim.) Så jag gjorde ett collage som innehåller mycket rörelse och fina, svepande linje. Det hela tecknades i på papper och i Photoshop. Handtextad text, pappersstruktur och akvarellstänk gav oss en fin och patinerad känsla.

Affischen skickas snart till tryck och sajten är redan på plats. Alltid lika kul att få vara med och jag skickar mitt innerliga tack till Elin och Tomas på EFK ung som låter mig få vara med. Tack!

Tipsar idag om illustratören David Sparshott som gör vackra och känsliga teckningar. Ta er även gärna en titt på målaren Shawn Barber vars porträttserie med tatuerade människor är väldigt fin.

Tipsar också om min Facebooksida där man kan följa mina vardagliga äventyr som illustratör.


Bookmark and Share|

Prisad vare boken


Vägens folk Mattias Käll båt

Men ojojoj! Fick precis reda på att konfirmationsmaterialet Vägens folk har fått pris som en av 2011 års finaste böcker i tävlingen Svensk bokkonst.

Vi får diplom och så hamnar boken på utställning på Kungliga biblioteket och åker sen på turné till Leipzig och Frankfurt. Kul! Nu blir det semmelkalas på kontoret!

Stort tack igen till Magnus Sternegård, Skander Kurtin och Markus förlag för att att jag fick vara med och skapa denna omvälvande och hoppfulla bok.

Läs mer om boken här.

Vägens folk Mattias Käll KungarVägens folk Mattias Käll Paulus


Bookmark and Share


|

Konfirmationsmaterial i fin form

Låååång och skön ledighet. Sicken härlig sommar det blev. Har kuskat runt med familjen i vår slitna gamla husvagn och sett barnen leka i solvarma vattenbryn. Läppjat kaffe, fiskat krabbor, haft sand överallt, paddlat kajak, lekt haj med glatt skrikande barn och en massa annat som hör en underbar sommar till.

Innan ledigheten fick vårens och sommarens stora projekt åka till tryck. Det var Marcus förlag som valt att låta mig formge och illustrera Skander Kurtin och Magnus Sternegårds bok Vägen folk. Boken är tänkt som ett undervisningsmaterial i bland annat konfirmationsundervisning. Boken var ett verkligt drömprojekt där jag fick fantastisk frihet och stort förtroende från både författarna och förlaget. Dryga 200 sidor där jag fick möjlighet att leka, teckna och måla. Variation och experimentlusta. Kreativit och lekfullt. Underbart!

Boken trycktes på tjockt obestruket papper och blev bara så där fin som man vågade drömma om. Här kommer några bilder och en liten videosnutt.

Boken kan du beställa här: Vägens folkVägens folk_1111_2Vägens folk_1112_2Vägens folk_1113_2Vägens folk_1114_2Vägens folk_1115_2Vägens folk_1116_2Vägens folk_1117_2Vägens folk_1118_2Vägens folk_1119_2Vägens folk_1120_2Vägens folk_1121_2

Passar på att tipsa om den vackra musikkonstellationen Two Birds. Emanuel Sandgren och Ellen Vingren med känsla och hjärta.


Bookmark and Share


|

Affisch för unga filmskapare

På plats. Idag är listan över saker att göra både spretig och lång. Mönster till en flasketikett, illustration av en återvinningsmaskot, en förtydligande illustration till Domstolsverket och lite annat smått och gott. Börjar dock dagen med en återblick.

En av mina kompisar från utbildningen på Södra vätterbygdens folkhögskola arbetar numera som verksamhetsledare på Reaktor sydost. De är ett resurscentrum för film och ung kommunikation. För några veckor sedan bad han mig göra en affisch till deras verksamhet. Ett uppdrag med stor kreativ frihet inom ett önskat manér. Presenterade några skisser och till slut landade vi i den bild som ni ser här under. Svart och illgrönt.

Först ett collage i Photoshop med diverse fotografier. Därefter tecknade jag av detta i blyerts, scannade in och så färgläggning i Photoshop. Voila!

Reaktor affisch Ung A3 LR2
Affisch_LRIMG_6772 LRIMG_6773 LR

Dagens tips leder er till en blyertshjältinna i Frankrike och en blyertshjältekompis i Stockholm.
Charlotte Delarue
Tzenko Stoyanov


Bookmark and Share

|

Festivalsommar mitt i vintern

Nu är Frizons hemsida på plats. Sommarens finfinaste festival har fått sliten street-look och jag står bakom formen och bilderna. Erik Olesund på Kilo design har fixat programmeringen och Elin Davidsson på Frizon är den modiga och härliga uppdragsgivaren på EFK Ung. Tackar!

Inom kort kommer även affischer och flyers tryckas och skickas ut över Svea rike.

Frizon hemsida


Tog en tur på mina långfärdsskridskor på lunchen. Hemfjärdens is var knackig och snötäckt men det kändes ändå helt rätt att njuta av vintern. Även på en fredagslunch.Tipsar om snygga och genomtänkta illustrationer av Emiliano Ponzi.

|

Snyggt förpackad filmmusik

Solen skiner och livet är gött. Ska snart sätta mig i solen och skissa på några illustrationer till NPP reklambyrå och en bra kund. Hoppas kunna fixa fram något vackert.

För en tid sedan ringde min gamla kompanjon och folkhögskolekompis Martin och bad mig göra ett skivkonvolut. Han arbetar på spännande Reaktor sydost som hjälper till med allt möjligt vid filmskapande. Denna gång har de tillsammans med Karin Åberg producerat en skiva med musik som man får använda fritt i sina filmer.

Jag skapade ett klippdockelandskap med rekvisita, skådisar och filmskapare. Försökte få lite 60-talstouch på färger och strukturer. Vet inte om jag nådde ända fram, men gillar ändå slutresultatet. Hoppas att de gör det också.


Freesound NB LR
Freesound Mattias KällFreesound CD-skiva tryck LR

Tipsar om talangen Dante Terzigni. Hans verk är fantastiskt fina.

|

Hultsfredsfestivalen i miniformat

Ibland kommer det erbjudanden som man inte kan motstå. Så även om jag mest håller på med illustration så blev jag pirrig i magen och glad då jag fick frågan om jag ville hjälpa Hultsfredsfestivalen med deras grafiska manér för festivalen 2010. Klart att jag tackade ja.

Tillsammans med byrån Blues and Backhand och fotografen Johan Dalhäll presenterade vi en idé om Hultsfredsfestivalen i miniformat, en festival i festivalen. Vi ville få in en känsla av fest, ljum sommarkväll och gemenskap. Hultsfred – Live like nowhere else.

Modeller fick jag låna av en snäll bekant som äger modell- och hobbyaffären Modellex och så började det pillerilliga byggandet av ett modellandskap. Barnsligt kul! Skissfoto, ok från kund, skarpt foto, lite retusch och så layout. Voilá!

Hultsfred Aff A3
Hultsfred aff closeupHultsfred_1866Test folkpark 2Hultsfred_6478Hultsfred_6496Hultsfred_6475Hultsfred_6474

Och så ett litet exempel på hur bra det kan bli om om man använder StopMotion på bästa tänkbara sätt. Hittat via Scot Hansens blog.

|

Affisch till Frizon

Fantastiska Frizon. I år fick jag återigen möjligheten att hjälpa festivalen Frizon med affischer och lite annat smått och gott. Denna gång med en illustration som är en blandning av collage och foto. Foton skrevs ut och klipptes ur till små pappdockor som jag ställde upp lite snyggt och plåtade av. En modig kund och ett underbart roligt jobb!

Att jag sedan fick pillerilla lite med animationer till hemsidan gjorde inte saken sämre. Pirr i magen så kul.

Se mer på Frizons hemsida.

Frizon Affisch A4_LR

Logo-animation

Frizon Hemsida 2010
Frizon dokument

|

Karin halvors

Byrån Holviks bad mig hjälpa dem ta fram en symbol som skulle vara en del av en logotype år den anrika damkonfektionsaffären Karin Halvors. De önskade ett porträtt av en tjusig 30-talsdam och det fixade jag så gärna så. Inspirationssurfning och försök att se de karaktäristiska dragen hos den flärdfulla 30-talskvinnan. Mycket pärlor. päls och lagt hår. Kanske en liten, tajt hatt eller ett band i håret? Några skisser presenterades och ett förslag förädlades ytterligare något. Vips filiokus, en ny logotype och en nöjd kund.

30-talsporträtt
Karin Halvors symbol

Teknik: Illustrator

|

Bra tryck på Frizon

Det finns glädjande nog riktigt mycket att göra. Många kul jobb ramla in från olika håll och kanter. Ett av dem som jag hållit på med ett tag nu är Frizon. Nu har det första utskicket med tryckta affischer och flyers gått iväg. Spännande.

Affisch_6685
Flyer

|

Frizon goes illustration

Frizon är en stor och härlig festival som i sommar arrangeras för elfte året. Temat för året är uppbrott och jag fick förmånen att pyssla om deras illustrerade grafiska manér. Jag har ambitionen att teckna mer och mer för hand och Frizon nappade på just ett handtecknat manér med enkel färgskala.
Länk till hemsidan för Frizon 2009.

Frizon_b1024_liten
Frizon NB1
Frizon NB2
Gillar just nu extra mycket Pietari Posti och julgranar.

|

Gospel i juletid

Gospelkören Joybells har under några år fixat en julkonsert för att samla in pengar till projekt för att hjälpa HIV/Aidsdrabbade. Jag fick förmånen att dra mitt strå till stacken genom att hjälpa till med grafisk form av affisch, flyers och annonser. Vill ni ha lite skön julstämning kombinerad med riktigt skönt gung så rekommenderar jag ett besök i Immanuelskyrkan i Örebro den 7 december.

Joy aff jul

|

Skvätt och växter

Inspirerad av en fransk grafisk formgivare arbetar jag vidare med min grafiska profil. Håller på att addera några små växtelement. Får se ifall de finns kvar om en vecka, men just nu tycker jag att de är jättefina. om man nu får säga så när man gjort dem själv :-)


Vaxter_1Vaxter_1_svv

|