Hej och välkommen
Jag är illustratör med många år som AD på reklambyrå och en hel del konst i bagaget. En skön och kreativ blandning.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
Bland mina kunder finns diverse företag, reklambyråer, tidningar och bokförlag.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
I bloggen här intill visar jag skisser, inspiration och skriver om saker som händer mig om dagarna. Du kan även titta på min portfolio hos Popill och om du vill får du gärna slå mig en pling eller komma över på en fika eller två.
Blobb i sidospalt2
Portfolio_mini


Illustration
Kunder
Kundlogotyper

Sajter där jag finns
Illustrationmundo
Behanche
illustratorcentrumKöp en bok eller två
Tre böcker där jag fått förmånen att rita. Klicka på bilderna för att se mer.
Vägens folk omslag fri liten
Gud det är jag framsida LR

Kategorier i bloggen

Galna ettor och nollor

Claes Dickens på NPP reklambyrå gav mig i uppdrag att teckna ett bråkigt och bångstyrigt IT-system. Resultatet blev helt vilda ettor och nollor som gör stan farlig. IT-mästaren heter företaget som ska få bukt på allt stim och stoj.

Mur roka_LR
IT_Fyra_klara

Teknik: Blyerts, Photoshop och gammalt papper.
Just nu är jag fullkomligen förälskad i Mary Emma Hawthornes collage. Kolla och njut!

|

Inspiration

Idag regnar det och jag är själv på kontoret. Blev extra glad då jag fick besök av min kompis och kollega Jeanette Engkvist. Hon hade med sig ypperliga bakelser och vi hann även med en lunch tillsammans. Hon håller på att starta upp ett spännande nätverk med illustratörer i Örebro. I morgon lanseras sajten. Spännande!

Till min lilla experimentportfolio bifogar jag nu ett porträtt av mig själv som svarthårig och med rosa hy. Starkt inspirerad av en fransk illustratör vid namn Jules Julien.


Mattias_julien

|

Collage

För några år sedan gjorde jag en illustration till en kund och nu kom bilden upp till mig igen och jag gjorde en ny tolkning av samma tanke. Till grund ligger min fascination över gamla skolplanscher och att sitta och bläddra i en bok som beskriver vår flora eller fauna. Det är spännande att se hur sinnrikt naturen är skapad och vilka vackra och genialiska mönster, färger och former som finns där djupt inne i växterna, djuren och i oss. Underverk.

Collage_skolplansch_LR

|

Totoro

Vår son Viggo har varit sjuk i helgen och jag tog tillfället i akt att byta ut en timme av Bolibompa mot lite kulturförkovring. För några år sedan så såg jag Spirited away tillsammans med en kompis och blev salig. Så vackert, annorlunda. Ett bildspråk, dramaturgi och symbolvärld långt bortom Hollywoods kulisser. Nu fick jag tillfället att tillsammans med en febrig liten kille se den underbara ”Min granne Totoro”. Den gjordes för 20 år sedan och tekniken har gjort att filmer ser så annorlunda ut idag. Filmen är makalöst vackert tecknad och tar oss med till en plats där barnens fantasivärld blandas med verklighet och religösa tankar. Viggo blev nog lika fascinerad som jag. ”Björnen... whaa” säger han och vill se mer och mer av när Totoro vrålar och barnen skriker. Låter kanske hemskt, men det är lycka!

Ett nutida projekt som knyter an till denna gamla, fantastiska film är ”The Totoro forest project” där några av världens bättre illustratörer samlas för att skramla in pengar till att rädda skog i Japan. Kolla in hemsidan för snygga bilder!

Här är min hyllning till Totoro och till höstens underbara färger.

Totoro_flicka

|

Spännande illustratörer just nu

I förra numret av Cap & Design presenterar tidningen några av sveriges mest intressanta illustratörer. Helena Olssons illustrationer fångade min uppmärksamhet för något år sedan och hon får en välförtjänt plats bland de fem utvalda illustratörer som spås en lysande framtid. Det som man tror är utmärkande för illustratörer som lyckas är de som vågar gå sin egen väg och som spränger gränsen för vad som kan vara illustration. Johan Avedal, AD på tidningen BON, vill se mer fotobaserad illustration. Det vill jag med och håller sedan en tid på att experimentera med hur den skulle kunna se ut.

Jag själv funderar mycket på illustrationens roll och Johanna Rubin Dranger, professor i illustration på konstfack, slår ett slag för någonting som jag tycker känns helt rätt: storytelling där illustrationen blir till en del med texten och flätas samman till en helhet. Och samtidigt så är jag väldigt fascinerad av illustrationer som gränsar till konst och blir någonting nästan helt fristående från texten. Illustrationen som talar för sig själv. Var går förresten gränsen mellan illustration och konst?

Är i skrivande stund på väg hem från Göteborg och ett inspirerande möte med en kund. Innan tåget gick så hamnade jag på akademibokhandeln och bläddrade i ett par inspirationsböcker. Los logos och Contemporary ilustration and its context 1-2 hoppas jag snart finns på mitt skrivbord.

Rodhake_LR
Rödhake efter foto av Mike Atkinsson


|

Skvätt och växter

Inspirerad av en fransk grafisk formgivare arbetar jag vidare med min grafiska profil. Håller på att addera några små växtelement. Får se ifall de finns kvar om en vecka, men just nu tycker jag att de är jättefina. om man nu får säga så när man gjort dem själv :-)


Vaxter_1Vaxter_1_svv

|

Formfrukost

Sustainable love heter ett konstprojekt med kvinnor dels från Kina och dels från Sverige. En miniutställning av detta projekt finns just nu på Kapitän Designstudio här i Örebro. De inbjöd tillsammans med Svensk Form till Designfrukost och ett möte med några av konstnärerna. Så i morse fick jag god frukost, möta spännande personer och höra intressanta berättelser om mötet mellan svenska och kinesiska kulturen och vår syn på hållbar kärlek.

Jag själv hade förmånen att vara i Kunming i Kina för några år sedan just på det kulturcentrum som var mötesplatsen i Kina för ovan nämnda konstprojekt. En unik kulturarena som jag blev djupt imponerad och inspirerad av. Åk dit vettja! Om inte så kolla i alla fall in deras hemsida: Galleri Nordica i Kunming, Kina.
|

Illustration Friday - packed

Dem veckovisa illustrationstävlingen Illustration friday fick mig idag, då jag har tecknat fåglar hela dagen, att tänka på hur just sådana brukar kunna packa ihop sig på en telefonlina. Tillsammans med min lilla blomskiss från igår och ett gammalt papper så blev det en bild med spännande stämning.

Birds on a wire_LR

|