Hej och välkommen
Jag är illustratör med många år som AD på reklambyrå och en hel del konst i bagaget. En skön och kreativ blandning.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
Bland mina kunder finns diverse företag, reklambyråer, tidningar och bokförlag.
Illustratör, illustration, illustratör, illustration
I bloggen här intill visar jag skisser, inspiration och skriver om saker som händer mig om dagarna. Du kan även titta på min portfolio hos Popill och om du vill får du gärna slå mig en pling eller komma över på en fika eller två.
Blobb i sidospalt2
Portfolio_mini


Illustration
Kunder
Kundlogotyper

Sajter där jag finns
Illustrationmundo
Behanche
illustratorcentrumKöp en bok eller två
Tre böcker där jag fått förmånen att rita. Klicka på bilderna för att se mer.
Vägens folk omslag fri liten
Gud det är jag framsida LR

Kategorier i bloggen

Glasögon ger ny syn på kreativitet

Min 4-årige son skickade med mig en present till jobbet idag. ”Jag gjorde dom till dig” sa han och menade att jag skulle ha dem på mig när jag jobbade idag. Och de gör mig onekligen lite gladare. Och mina kollegor verkar inte så ledsna de heller. Glasögon av piprensare är onekligen underskattade.

Mattias Käll glasögon

Så skickar jag med lite inspiration.
Kolla gärna in de fantastiska fotografierna av Levi Wedel. Så snygga kompisitioner. Måleri, collage eller foto - det är nästan svårt att avgöra vilket.

För dig som gillar att skåda fågel så gör du det bra hos Josh Brill. Hans vektoriserade fåglar är verkligen superfina.

Om du som jag diggar typografi så har du antagligen inte missat MyFonts. Gillar speciellt två saker hos dem. Först deras tjänst ”What the Font” där man kan identifiera ett typsnitt. Och sedan deras nyhetsbrev med inspirerande interjuer med typsnittsmakare. Det brev som landade i brevlådan idag tipsade bl. a. om Kapitza. En designerduo från London. Snygg typografi!

Bloggbild 2

|

Färgstark kampanj från Eskilstuna, NPP och ... ja, gissa den tredje

Lagom till naturen slår ut i sin fulla färgprakt så lanserar Eskilstuna kommun sitt nya sätt att sortera sopor. Färgsortera. Det går ut på att man ska slänga alla sopor i samma soptunna. Det kan låta lite knasigt men är raka motsatsen. Det geniala ligger i att man sorterar sitt avfall i olika påsar med olika färger. Sedan kommer sopbilen och hämtar soporna. Väl framme på återvinningscentralen sorteras soporna med en optisk läsare som känner av vilken färg påsarna har och vips så var alla sopor på rätt plats. Ordning och reda pengar på freda.

Jarmo och de andra i projektgruppen på reklambyrån NPP reklambyrå hade visionen om en überschön bild med himmelska toner. Jag tolkade hans fina skiss och kom fram med den bild som blev kampanjens huvudbild. Denna kompletterades sedan med flera illustrationer i det som kom att bli instruktionspekbok till kommunens invånare. Voilá!


Eskilstuna Pekbok Mattias Käll
Färgsortera NB
Eskilstuna Pekbok Mattias Käll 2
Hårdplast
Tidningar o papper
Kartong
Kompost
Plastkasse blåTänk att det enkla kan vara så underbart bra. Här är en samling gif-animationer från en designbyrå sprungen ur designskolan Elisava i Barcelona. Check it out!

Bild 3


Det finns en del reklamfilmer som bara går rakt in i hjärtat. Må den så vara lite amerikansk och ha några år på nacken. Jag älskar den ändå.

|

Ingenting nytt

Idag doftar det av hägg. Underbara maj. Gick med barnen till dagis och blev daggvåt om fötterna.

Har inte någonting nytt att briljera med denna måndag morgon. Jobbar på och återkommer inom kort. Låter istället några andra stå i rampljuset.

Jason Munn gör otroligt smarta grafiska lösningar. Snygga posters beskådas här.
Och med risk för att bli riktigt tjatig tipsar jag om Jonathan Klassens stämningsmättade illustrationer.
Ganska långt ifrån den härliga vår vi befinner oss i men ändå magiskt vacket. Kurt Hamnes grafik är otroligt fin.
Och så avslutar vi med akvarellens mästare - Lars Lerin.

Och så lite musik till det hela. The Funeral med Band of Horses är vacker.

Hoppas att veckan blir bra.

Mattias tipsar

|

Splasch i rutan

Shit pommes frites va trött jag är. Jag vet inte riktigt varför. Barnen sover bra om nätterna och solen skiner om dagarna. Men idag är det bara kört. Försöker göra en massa vettiga saker, men det är svårt. Det som brukar hända dagar som den här är att jag bara slösurfar och kollar på alla andra duktiga illustratörer, designers och fotografer. Idag har jag snurrat runt och lyssnat på en massa musik. Dagens fynd på musikhimlen är Rue Royale. Andra hyfsat nytillagda favoriter är First Aid Kit, Antony & The Johnsons, Mumford & Sons och Band of Horses. Vackert!

Nåja, lite har jag jobbat idag och för några dagar sedan jobbade jag riktigt mycket. Då gjorde jag collage till behandlingshemmet KRICA. Nu har de lanserat sin nya sajt där mina illustrationer finns med. Så bra att få jobba åt en sådan viktig verksamhet. Och så var de så snälla. :-)


KRICA boendeträning collageKRICA förstabild collageKRICA samtal collageKrica www förstasida

|

Snyggt förpackad filmmusik

Solen skiner och livet är gött. Ska snart sätta mig i solen och skissa på några illustrationer till NPP reklambyrå och en bra kund. Hoppas kunna fixa fram något vackert.

För en tid sedan ringde min gamla kompanjon och folkhögskolekompis Martin och bad mig göra ett skivkonvolut. Han arbetar på spännande Reaktor sydost som hjälper till med allt möjligt vid filmskapande. Denna gång har de tillsammans med Karin Åberg producerat en skiva med musik som man får använda fritt i sina filmer.

Jag skapade ett klippdockelandskap med rekvisita, skådisar och filmskapare. Försökte få lite 60-talstouch på färger och strukturer. Vet inte om jag nådde ända fram, men gillar ändå slutresultatet. Hoppas att de gör det också.


Freesound NB LR
Freesound Mattias KällFreesound CD-skiva tryck LR

Tipsar om talangen Dante Terzigni. Hans verk är fantastiskt fina.

|

Skiss i vår

Idag fyller lillgrabben två år och våren är verkligen här. Underbara värme och sprudlande natur. Tog med mig skissblocket och satte mig i en vitsippebacke. Hörde motorcyklarna knarra, trastarna prassla i de torra löven och frös lite, lite om fingrarna.

Vitsippor_skiss_LR
Vårskiss_LR
Skiss-Vitsippa rosa

Såg för några år sedan en utställning av Mary Ellen Mark och via Kobra på SVT blev jag påmind om hennes fantastiska bilder. Om ni vill se gripande svartvitt fotografi när det är som allra bäst så spana in.

Passar också på att tipsa om bröllopsfotografen Jonas Peterson. Om ni nu skulle vara i Australien och vilja gifta er så är han nog den bäste som finns på den sidan jordklotet.

|