Sunday_illustration_cover_Mattias-Kall-1500x700

Bokomslag som sätter igång tankarna

Illustration och form till boken ”Söndag – Gudstjänst i en ny tid”

En kund som jag samarbetat med länge är Libris bokförlag. Vi har gjort några böcker tillsammans och i det här projektet så ville de ha hjälp med formgivning av ett bokomslag.

Boken innehåller en samling texter där flera författade skriver om frikyrkan och gudstjänsten. Har den någon framtid och hur ser den i så fall ut?  Här reflekterar, vänder och vrider teologer och församlingsföreståndare på frågorna.

När jag får ett sånt här uppdrag så försöker jag lära känna boken. Jag läser lite om den och skummar igenom texter för att försöka fånga kärnan i den. Efter det börjar tolkningsarbetet att gå från språket text till språket bild. Jag kan inte visa allt i bild. Vad är viktigt? Vilken är känslan i texterna? Vilken är målgruppen?

”Vi gillar den konstnärliga touch som Mattias gav till formgivningen av boken Söndag. Det blev en helt unik och rätt känsla.”
Peter Eriksson, förläggare på Libris

Jag valde att göra en illustration med en lättsam ton i färgställningen men sen lite mer komplex i sitt innehåll. Jag arbetar först med enkla blyertsskisser där jag skriver saker och drar upp enkla linjer. Sen går jag vidare med de idéer som jag gillar bäst och gör skisser i färg. Jag presenterade ett antal förslag och så pratade jag, förlaget och bokens redaktör om dessa och bestämde oss för att gå vidare med ett av dem.

Den sista justeringen var att lägga till färgen gul för att boken skulle hoppa ut lite ur bokhyllan i bokhandeln.

Fakta om projektet

Kund: Libris förlag
Redaktörer: Robert Johansson, Joel Halldorf, Åsa Molin
Teknik: Blyerts, färgpennor, akvarell i digitalt kollage.

Case Sunday illustration Mattias Kall
Case Sunday material
Kollinje 4